Tarta Snickers

Lubella
Tarta Snickers

2

0 / 0

Tarta Snickers to pyszne połączenie kruchego spodu, słonych orzeszków ziemnych, kajmaku i czekolady. To doskonały wybór na każdą okazję – od codziennych spotkań przy kawie po urodziny, przyjęcia, imprezy lub eleganckie uroczystości. Gotowe ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkości, którzy szukają przepisu na prostą tartę na słodko. Życzymy smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szkl. mąka pszenna lubella

0.50 szkl. cukier

200 g masło

2 szt. jajka kurze

400 g kajmak

400 g orzeszki ziemne solone

100 g mleczna czekolada

100 ml śmietanka 30%

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Masło pokroić w kostkę i zagnieść z przesianą mąką, aby utworzyć masę w rodzaju kruszonki.

2

Następnie dodać jajka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i odstawić do zamrażarki na 10 minut.

3

Wyjąć ciasto i rozwałkować tak, aby pokryło całą blaszkę do tarty. Wylepić palcami brzegi i odstawić znowu na 10 minut do zamrażalnika.

4

Wyjąć blachę z ciastem z zamrażalnika i ponakłuwać gęsto widelcem. Położyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć tartę np. fasolą (aby ciasto nie urosło).

5

Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

6

Kiedy ciasto się piecze, lekko pokruszyć 300 g orzeszków ziemnych w malakserze. Resztę zmielić na piasek.

7

W rondlu podgrzać kajmak i 50 ml śmietanki. Następnie wsypać 300 g orzeszków, wymieszać i przełożyć na tartę.

8

Do rondla po kajmaku dodać pokruszoną czekoladę i 50 ml śmietanki. Całość rozpuścić i wymieszać na jednolitą masę.

9

Tartę z masą kajmakową polać czekoladą i posypać pokruszonymi na piasek orzeszkami.

10

Odstawić do lodówki na minimum godzinę do stężenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły