Tarta Snickers
Lubella
Tarta Snickers to pyszne połączenie kruchego spodu, słonych orzeszków ziemnych, kajmaku i czekolady. To doskonały wybór na każdą okazję – od codziennych spotkań przy kawie po urodziny, przyjęcia, imprezy lub eleganckie uroczystości. Gotowe ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkości, którzy szukają przepisu na prostą tartę na słodko. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
964
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Tarta Snickers to pyszne połączenie kruchego spodu, słonych orzeszków ziemnych, kajmaku i czekolady. To doskonały wybór na każdą okazję – od codziennych spotkań przy kawie po urodziny, przyjęcia, imprezy lub eleganckie uroczystości. Gotowe ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkości, którzy szukają przepisu na prostą tartę na słodko. Życzymy smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna lubella
0.50 szkl. cukier
200 g masło
2 szt. jajka kurze
400 g kajmak
400 g orzeszki ziemne solone
100 g mleczna czekolada
100 ml śmietanka 30%
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Masło pokroić w kostkę i zagnieść z przesianą mąką, aby utworzyć masę w rodzaju kruszonki.
Następnie dodać jajka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i odstawić do zamrażarki na 10 minut.
Wyjąć ciasto i rozwałkować tak, aby pokryło całą blaszkę do tarty. Wylepić palcami brzegi i odstawić znowu na 10 minut do zamrażalnika.
Wyjąć blachę z ciastem z zamrażalnika i ponakłuwać gęsto widelcem. Położyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć tartę np. fasolą (aby ciasto nie urosło).
Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Kiedy ciasto się piecze, lekko pokruszyć 300 g orzeszków ziemnych w malakserze. Resztę zmielić na piasek.
W rondlu podgrzać kajmak i 50 ml śmietanki. Następnie wsypać 300 g orzeszków, wymieszać i przełożyć na tartę.
Do rondla po kajmaku dodać pokruszoną czekoladę i 50 ml śmietanki. Całość rozpuścić i wymieszać na jednolitą masę.
Tartę z masą kajmakową polać czekoladą i posypać pokruszonymi na piasek orzeszkami.
Odstawić do lodówki na minimum godzinę do stężenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
964
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.