Tarta Snickers
Lubella
Tarta Snickers to pyszne połączenie kruchego spodu, słonych orzeszków ziemnych, kajmaku i czekolady. To doskonały wybór na każdą okazję – od codziennych spotkań przy kawie po urodziny, przyjęcia, imprezy lub eleganckie uroczystości. Gotowe ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkości, którzy szukają przepisu na prostą tartę na słodko. Życzymy smacznego!
2
0 / 0
Tarta Snickers to pyszne połączenie kruchego spodu, słonych orzeszków ziemnych, kajmaku i czekolady. To doskonały wybór na każdą okazję – od codziennych spotkań przy kawie po urodziny, przyjęcia, imprezy lub eleganckie uroczystości. Gotowe ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkości, którzy szukają przepisu na prostą tartę na słodko. Życzymy smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna lubella
0.50 szkl. cukier
200 g masło
2 szt. jajka kurze
400 g kajmak
400 g orzeszki ziemne solone
100 g mleczna czekolada
100 ml śmietanka 30%
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Masło pokroić w kostkę i zagnieść z przesianą mąką, aby utworzyć masę w rodzaju kruszonki.
Następnie dodać jajka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i odstawić do zamrażarki na 10 minut.
Wyjąć ciasto i rozwałkować tak, aby pokryło całą blaszkę do tarty. Wylepić palcami brzegi i odstawić znowu na 10 minut do zamrażalnika.
Wyjąć blachę z ciastem z zamrażalnika i ponakłuwać gęsto widelcem. Położyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć tartę np. fasolą (aby ciasto nie urosło).
Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Kiedy ciasto się piecze, lekko pokruszyć 300 g orzeszków ziemnych w malakserze. Resztę zmielić na piasek.
W rondlu podgrzać kajmak i 50 ml śmietanki. Następnie wsypać 300 g orzeszków, wymieszać i przełożyć na tartę.
Do rondla po kajmaku dodać pokruszoną czekoladę i 50 ml śmietanki. Całość rozpuścić i wymieszać na jednolitą masę.
Tartę z masą kajmakową polać czekoladą i posypać pokruszonymi na piasek orzeszkami.
Odstawić do lodówki na minimum godzinę do stężenia.