Tarta sernikowo- truskawkowa

decomorreno
Tarta sernikowo- truskawkowa

0

0 / 0

Mamy coś idealnego dla fanów truskawek! Lekka tarta z masą sernikową i galaretką, a to wszystko uzupełnione dużymi kawałkami owoców. Nie zapomnij udekorować tartę bitą śmietaną, aby uzyskać perfekcyjne walory smakowe deseru.

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

225 g mąka lubella puszysta tortowa

20 g kakao decomorreno

1 szcz. sól

50 g cukier puder

120 g masło

1 szt. jajko

250 g serek mascarpone

400 g twaróg

70 g cukier puder

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

180 g cukier

2 łyżka mąka ziemniaczana

1 opak. galaretka truskawkowa

250 woda

450 g truskawki

0.70 szkl. bita śmietana

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć razem, na gładkie ciasto.

2

Rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru i włóż do lodówki, do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie wyłóż formę o średnicy 26 cm. Spód nakłuj widelcem i obciąż papierem do pieczenia oraz fasolą lub ryżem.

3

Piecz przez około 20 minut, w temp 180°C. Na ostanie 5 minut zdejmij papier z obciążeniem, aby spód dobrze się dopiekł. Wszystkie składniki na warstwę sernikową zblenduj razem i wyłóż na schłodzony spód, włóż do lodówki.

4

Następnie przygotuj warstwę truskawkową – cukier wymieszaj z mąką ziemniaczaną, zalej wodą i podgrzewaj na średniej mocy kuchenki aż zacznie wrzeć. Zdejmij z kuchenki i dodaj galaretkę, do mieszaniny dodaj umyte truskawki bez szypułek.

5

Przełóż na ciasto i obróć truskawki, tak aby ciasto ładnie wyglądało. Włóż do lodówki aby ciasto stężało. Przed podaniem udekoruj ubitą śmietanką i świeżą miętą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły