Tarta sernikowo- truskawkowa
decomorreno
Mamy coś idealnego dla fanów truskawek! Lekka tarta z masą sernikową i galaretką, a to wszystko uzupełnione dużymi kawałkami owoców. Nie zapomnij udekorować tartę bitą śmietaną, aby uzyskać perfekcyjne walory smakowe deseru.
0
0 / 0
Mamy coś idealnego dla fanów truskawek! Lekka tarta z masą sernikową i galaretką, a to wszystko uzupełnione dużymi kawałkami owoców. Nie zapomnij udekorować tartę bitą śmietaną, aby uzyskać perfekcyjne walory smakowe deseru.
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
225 g mąka lubella puszysta tortowa
20 g kakao decomorreno
1 szczyp. sól
50 g cukier puder
120 g masło
1 szt. jajko
250 g serek mascarpone
400 g twaróg
70 g cukier puder
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
180 g cukier
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 opak. galaretka truskawkowa
250 woda
450 g truskawki
0.70 szkl. bita śmietana
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć razem, na gładkie ciasto.
Rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru i włóż do lodówki, do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie wyłóż formę o średnicy 26 cm. Spód nakłuj widelcem i obciąż papierem do pieczenia oraz fasolą lub ryżem.
Piecz przez około 20 minut, w temp 180°C. Na ostanie 5 minut zdejmij papier z obciążeniem, aby spód dobrze się dopiekł. Wszystkie składniki na warstwę sernikową zblenduj razem i wyłóż na schłodzony spód, włóż do lodówki.
Następnie przygotuj warstwę truskawkową – cukier wymieszaj z mąką ziemniaczaną, zalej wodą i podgrzewaj na średniej mocy kuchenki aż zacznie wrzeć. Zdejmij z kuchenki i dodaj galaretkę, do mieszaniny dodaj umyte truskawki bez szypułek.
Przełóż na ciasto i obróć truskawki, tak aby ciasto ładnie wyglądało. Włóż do lodówki aby ciasto stężało. Przed podaniem udekoruj ubitą śmietanką i świeżą miętą.