Tarta sernikowa z morelami

Kakao DecoMorreno
Tarta sernikowa z morelami

1

0 / 0

Tarta z serkiem śmietankowym i morelami to idealny deser na lato – lekka, owocowa, z delikatnym, kremowym wnętrzem i kruchym kakaowym spodem. Łączy w sobie prostotę przygotowania z efektownym wyglądem i doskonałym smakiem. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, podwieczorek lub różnego rodzaju uroczystości. Gotowa tarta sernikowa z morelami doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu – będzie pysznym zwieńczeniem każdego posiłku.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto kruche

250 g mąka pszenna lubella

150 g masło

80 g cukier puder

2 łyżka kakao decomorreno

1 szt. żółtko

1 szczyp. sól

Masa serowa

500 g serek philadelphia śmietankowy

2 szt. jaja

80 g cukier

1 szt. skórka z jednej cytryny

0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Dodatkowo

6 szt. morele

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Przesiej do miski mąkę, kakao, cukier puder i sól.

2

Dodaj pokrojone zimne masło i rozcieraj palcami lub siekaj nożem, aż powstanie kruszonka.

3

Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto.

4

Podziel na 2 części: ⅔ i ⅓. Owiń folią i schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut.

5

Większą część ciasta (⅔) rozwałkuj i wyłóż formę do tarty (ok. 24–26 cm), wcześniej wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem.

6

Nakłuj widelcem, ewentualnie przykryj papierem i wysyp obciążenie (np. groch).

7

Piecz 15 minut w 180°C (góra-dół). Odstaw do lekkiego przestudzenia.

8

W misce wymieszaj serki, jajka, cukier, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Mieszaj tylko do połączenia składników – nie ubijaj zbyt długo.

9

Wylej masę serową na podpieczony spód.

10

Morele pokrój w cienkie plasterki (księżyce) i ułóż na wierzchu, lekko wciskając.

11

Pozostałe ciasto (⅓) zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch.

12

Piecz w 175°C (góra-dół) przez 40–45 minut – aż masa serowa się zetnie, a kruszonka się zarumieni.

13

Studź w uchylonym piekarniku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły