Tarta porowa
Lubella
Tarta porowa jest doskonałą propozycją na różne okazje, takie jak obiady rodzinne, kolacje ze znajomymi czy uroczystości. Może być podawana jako danie główne, ale również świetnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach czy piknikach. Połączenie kruchego ciasta i śmietanowego nadzienia przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kremowych dań.
1
0 / 0
Tarta porowa jest doskonałą propozycją na różne okazje, takie jak obiady rodzinne, kolacje ze znajomymi czy uroczystości. Może być podawana jako danie główne, ale również świetnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach czy piknikach. Połączenie kruchego ciasta i śmietanowego nadzienia przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kremowych dań.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Ciasto
200 g mąka pszenna lubella
100 g masło
1 szt. żółtka jaj
50 ml woda
Farsz
2 szt. por
4 szt. jajka kurze
200 ml śmietanka 30%
20 g masło
150 g tarta mozarella
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól i pieprz
Przygotowanie
Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
Pory oczyścić i poszatkować. Przesmażyć na maśle, aż się zeszklą. Doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do wystygnięcia.
Blachę do tarty wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Nakłuć spód widelcem i docisnąć np. garnkiem przez papier do pieczenia. Podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Pory wymieszać ze śmietanką, serem oraz jajami. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Wlać farsz do formy z ciastem i równomiernie rozprowadzić.
Piec kolejne 30 minut.
Tarta świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.