Tarta porowa

Lubella
Tarta porowa

1

0 / 0

Tarta porowa jest doskonałą propozycją na różne okazje, takie jak obiady rodzinne, kolacje ze znajomymi czy uroczystości. Może być podawana jako danie główne, ale również świetnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach czy piknikach. Połączenie kruchego ciasta i śmietanowego nadzienia przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kremowych dań.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto

200 g mąka pszenna lubella

100 g masło

1 szt. żółtka jaj

50 ml woda

Farsz

2 szt. por

4 szt. jajka kurze

200 ml śmietanka 30%

20 g masło

150 g tarta mozarella

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. sól i pieprz

Przygotowanie


1

Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

2

Pory oczyścić i poszatkować. Przesmażyć na maśle, aż się zeszklą. Doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do wystygnięcia.

3

Blachę do tarty wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Nakłuć spód widelcem i docisnąć np. garnkiem przez papier do pieczenia. Podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

4

Pory wymieszać ze śmietanką, serem oraz jajami. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Wlać farsz do formy z ciastem i równomiernie rozprowadzić.

5

Piec kolejne 30 minut.

6

Tarta świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły