Tarta po włosku
m7
Pyszna, pikantna przekąska pachnąca Italią:) pycha
Wartości odżywcze na porcję
Energia
518
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna, pikantna przekąska pachnąca Italią:) pycha
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. oregano
1 szczyp. nać pietruszki
1 łyżecz. oliwa z oliwek
200 g mąka pszenna tortowa
100 g masło
0.50 szkl. oliwki czarne
1 szt. czosnek
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. pomidory krojone łowicz
1 szt. ser mozzarella
Przygotowanie
Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto,
Uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
Po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celsjusza przez 20 min,
Na rozgrzaną patelnie z oliwą dodać pokrojony czosnek, podsmażyć i wlać pomidory,
Dodać pokrojone w krążki oliwki,
Następnie dodać przyprawy i pokrojoną zieleninę, chwile podusić,
Na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera,
Zalewamy ciasto pomidorami i rozkładamy na nim resztę sera,
Pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
518
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.