Tarta po włosku

m7
Tarta po włosku

0

0 / 0

Pyszna, pikantna przekąska pachnąca Italią:) pycha

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. bazylia

1 szczyp. oregano

1 szczyp. nać pietruszki

1 łyżecz. oliwa z oliwek

200 g mąka pszenna tortowa

100 g masło

0.50 szkl. oliwki czarne

1 szt. czosnek

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. pomidory krojone łowicz

1 szt. ser mozzarella

Przygotowanie


1

Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto,

2

Uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,

3

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,

4

Po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celsjusza przez 20 min,

5

Na rozgrzaną patelnie z oliwą dodać pokrojony czosnek, podsmażyć i wlać pomidory,

6

Dodać pokrojone w krążki oliwki,

7

Następnie dodać przyprawy i pokrojoną zieleninę, chwile podusić,

8

Na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera,

9

Zalewamy ciasto pomidorami i rozkładamy na nim resztę sera,

10

Pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

518

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły