Tarta pistacjowa

EkspertOdKuchni
Tarta pistacjowa

0

0 / 0

Tarta Pistacjowa to przepyszne połączenie kruchego ciasta, kremu pistacjowego i chrupiących orzechów. Zasmakuje każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. To idealny wybór na przekąskę do kawy lub herbaty, a także pomysł na urozmaicenie różnego rodzaju uroczystości — od imprez w gronie przyjaciół po romantyczne kolacje. Tarta pistacjowa to nie tylko smakowity wypiek, ale również niebanalna forma — delikatne ciasto pokryte zieloną masą kremową i ozdobione kawałkami orzechów. Spróbuj i przekonaj się sam!

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna tortowa lubella

200 g masło

100 g cukier puder

200 g mascarpone

50 śmietanka 30%

200 g krem pistacjowy

100 g pistacje

Przygotowanie


1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło, jajka i cukier puder. Zagniatamy ciasto na gładką kulkę, a następnie, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

2

Zimny serek mascarpone i śmietankę miksujemy w misce do połączenia składników. Dokładamy krem pistacjowy i jeszcze przez chwilę mieszamy mikserem. Masę odkładamy do lodówki na 1 godzinę.

3

Po upływie minimum 2 godzin wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy równomiernie na formę do tarty. Najlepiej zrobić to palcami. Spód tarty nakłuwamy widelcem.

4

Pieczemy ciasto na jasnozłoty kolor w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 18-20 minut. Po wypieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

5

Po wystygnięciu nakładamy masę na tartę i posypujemy zmielonymi pistacjami. Odkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły