Tarta pistacjowa
EkspertOdKuchni
Tarta Pistacjowa to przepyszne połączenie kruchego ciasta, kremu pistacjowego i chrupiących orzechów. Zasmakuje każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. To idealny wybór na przekąskę do kawy lub herbaty, a także pomysł na urozmaicenie różnego rodzaju uroczystości — od imprez w gronie przyjaciół po romantyczne kolacje. Tarta pistacjowa to nie tylko smakowity wypiek, ale również niebanalna forma — delikatne ciasto pokryte zieloną masą kremową i ozdobione kawałkami orzechów. Spróbuj i przekonaj się sam!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
684
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta Pistacjowa to przepyszne połączenie kruchego ciasta, kremu pistacjowego i chrupiących orzechów. Zasmakuje każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. To idealny wybór na przekąskę do kawy lub herbaty, a także pomysł na urozmaicenie różnego rodzaju uroczystości — od imprez w gronie przyjaciół po romantyczne kolacje. Tarta pistacjowa to nie tylko smakowity wypiek, ale również niebanalna forma — delikatne ciasto pokryte zieloną masą kremową i ozdobione kawałkami orzechów. Spróbuj i przekonaj się sam!
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
300 g mąka pszenna tortowa lubella
200 g masło
100 g cukier puder
200 g mascarpone
50 śmietanka 30%
200 g krem pistacjowy
100 g pistacje
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło, jajka i cukier puder. Zagniatamy ciasto na gładką kulkę, a następnie, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Zimny serek mascarpone i śmietankę miksujemy w misce do połączenia składników. Dokładamy krem pistacjowy i jeszcze przez chwilę mieszamy mikserem. Masę odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po upływie minimum 2 godzin wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy równomiernie na formę do tarty. Najlepiej zrobić to palcami. Spód tarty nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ciasto na jasnozłoty kolor w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 18-20 minut. Po wypieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Po wystygnięciu nakładamy masę na tartę i posypujemy zmielonymi pistacjami. Odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
684
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.