Tarta owocowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tarta owocowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975739669.jpeg&w=3840&q=75)
Prosty sposób na tartę z letnimi owocami! Tutaj akurat prezentuję truskawki i borówki.
0
0 / 0
Prosty sposób na tartę z letnimi owocami! Tutaj akurat prezentuję truskawki i borówki.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
0.75 kostka masło
1.50 szkl. mąka pszenna
0.75 szkl. cukier
1 szkl. borówki
2 szkl. truskawki
3 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. budyń śmietankowy
1 szt. galaretka
1 łyżka olej roślinny
Przygotowanie
Zmieszać mąkę z cukrem i ze szczypta soli. W mące zrobić wgłębienie.
oddzielić żółtka od białek. Żółtka i olej wlać w mąkę.
Siekać szerokim nożem z masłem (nie powinno być zbyt ciepłe) następnie wyrobić ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki. Ugotować budyń i galaretkę.
Owoce umyć, truskawki pokroić.
Po min. 1h ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę do tarty.
Piec w 180 stopniach celsjusza, aż ciasto się zezłoci, ok. 20 min.
Na ostudzone ciasto wyłożyć budyń.
Ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki, podawać chłodne.