Tarta lemon curd
EkspertOdKuchni
Tarta lemon curd to doskonały wybór dla miłośników cytrynowych smaków. Połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającej masy doskonale sprawdzi się jako wiosenny deser lub aromatyczne ciasto na wyjątkowe okazje. Jeżeli cenisz sobie niebanalne wypieki, ten przepis jest dla Ciebie. Tarta lemon curd nie tylko smakuje przepysznie, ale również doskonale się prezentuje, dzięki czemu na pewno zrobi wrażenie na Twoich bliskich. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
517
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta lemon curd to doskonały wybór dla miłośników cytrynowych smaków. Połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającej masy doskonale sprawdzi się jako wiosenny deser lub aromatyczne ciasto na wyjątkowe okazje. Jeżeli cenisz sobie niebanalne wypieki, ten przepis jest dla Ciebie. Tarta lemon curd nie tylko smakuje przepysznie, ale również doskonale się prezentuje, dzięki czemu na pewno zrobi wrażenie na Twoich bliskich. Smacznego!
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
300 g mąka krupczatka lubella
250 g masło
200 g cukier puder
2 szt. cytryna
5 szt. jajka kurze
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 200 g miękkiego masła, dwa jajka i cukier puder. Zagniatamy ręcznie ciasto. Jak uformuje się gładka kulka, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Umytą i osuszoną skórkę z dwóch cytryn ścieramy na tarce. Wyciskamy sok z dwóch cytryn średniej wielkości. Do miski wbijamy 3 jajka, dodajemy 100 g cukru pudru, sok z cytryny i skórkę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy 50 g miękkiego masła.
W kąpieli wodnej podgrzewamy składniki, mieszając aż do uzyskania gęstej masy. Odkładamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Po upływie minimum dwóch godzin wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy równomiernie na formę do tarty. Najlepiej zrobić to palcami. Spód tarty nakłuwamy widelcem. Pieczemy ciasto ok. 18-20 minut w 180°C. Po wypieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Na ostudzone ciasto wykładamy masę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
517
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.