Tarta kukurydziana bez pieczenia
lubella
Ciasto bez pieczenia? Można i tak! Sprawdź przepis na tartę kukurydzianą bez pieczenia. Masz półtorej godziny i podstawowe umiejętności kulinarne? Jeśli dwukrotnie odpowiedziałeś twierdząco, możesz bez problemu zająć się przygotowaniem tego pysznego deseru!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
953
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Ciasto bez pieczenia? Można i tak! Sprawdź przepis na tartę kukurydzianą bez pieczenia. Masz półtorej godziny i podstawowe umiejętności kulinarne? Jeśli dwukrotnie odpowiedziałeś twierdząco, możesz bez problemu zająć się przygotowaniem tego pysznego deseru!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 g czekolada
30 g lubella paluszki z solą
65 g płatki lubella corn flakes klasyczne
75 g ser twarogowy kremowy
75 g masło orzechowe
50 g cukier puder
1 łyżka żelatyna
100 śmietanka kremowa 30%
150 g czekolada
1 opak. paluszki do dekoracji
Przygotowanie
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Paluszki kruszymy w malakserze, dodajemy płatki kukurydziane i mielimy do otrzymania większych okruchów. Okruszki dokładnie mieszamy z czekoladą.
Masą wylepiamy spód i brzegi foremki do tarty /u mnie 35x11cm/, odstawiamy do lodówki na godzinę. Żelatynę mieszamy z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia.
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym . Namoczoną żelatynę podgrzewamy w małym garnuszku do rozpuszczenia, mieszamy ją z 2 łyżkami masy serowej, wszystko dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy .
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z masą serową. Masę serową rozsmarowujemy na spodzie, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Czekoladę na wierzch topimy w kąpieli wodnej, zanurzamy kolejno paluszki, wyjmujemy widelcem i odkładamy na kratkę do zastygnięcia czekolady.
Pozostała czekoladę podgrzewamy, lekko studzimy i rozsmarowujemy na wierzchu tarty paluszki. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
953
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.