Tarta kukurydziana bez pieczenia

lubella
Tarta kukurydziana bez pieczenia

0

5 / 1

Ciasto bez pieczenia? Można i tak! Sprawdź przepis na tartę kukurydzianą bez pieczenia. Masz półtorej godziny i podstawowe umiejętności kulinarne? Jeśli dwukrotnie odpowiedziałeś twierdząco, możesz bez problemu zająć się przygotowaniem tego pysznego deseru!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 g czekolada

30 g lubella paluszki z solą

65 g płatki lubella corn flakes klasyczne

75 g ser twarogowy kremowy

75 g masło orzechowe

50 g cukier puder

1 łyżka żelatyna

100 śmietanka kremowa 30%

150 g czekolada

1 opak. paluszki do dekoracji

Przygotowanie


1

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Paluszki kruszymy w malakserze, dodajemy płatki kukurydziane i mielimy do otrzymania większych okruchów. Okruszki dokładnie mieszamy z czekoladą.

2

Masą wylepiamy spód i brzegi foremki do tarty /u mnie 35x11cm/, odstawiamy do lodówki na godzinę. Żelatynę mieszamy z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia.

3

Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym . Namoczoną żelatynę podgrzewamy w małym garnuszku do rozpuszczenia, mieszamy ją z 2 łyżkami masy serowej, wszystko dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy .

4

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z masą serową. Masę serową rozsmarowujemy na spodzie, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

5

Czekoladę na wierzch topimy w kąpieli wodnej, zanurzamy kolejno paluszki, wyjmujemy widelcem i odkładamy na kratkę do zastygnięcia czekolady.

6

Pozostała czekoladę podgrzewamy, lekko studzimy i rozsmarowujemy na wierzchu tarty paluszki. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły