Tarta kukurydziana bez pieczenia
lubella
Ciasto bez pieczenia? Można i tak! Sprawdź przepis na tartę kukurydzianą bez pieczenia. Masz półtorej godziny i podstawowe umiejętności kulinarne? Jeśli dwukrotnie odpowiedziałeś twierdząco, możesz bez problemu zająć się przygotowaniem tego pysznego deseru!
0
5 / 1
Ciasto bez pieczenia? Można i tak! Sprawdź przepis na tartę kukurydzianą bez pieczenia. Masz półtorej godziny i podstawowe umiejętności kulinarne? Jeśli dwukrotnie odpowiedziałeś twierdząco, możesz bez problemu zająć się przygotowaniem tego pysznego deseru!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 g czekolada
30 g lubella paluszki z solą
65 g płatki lubella corn flakes klasyczne
75 g ser twarogowy kremowy
75 g masło orzechowe
50 g cukier puder
1 łyżka żelatyna
100 śmietanka kremowa 30%
150 g czekolada
1 opak. paluszki do dekoracji
Przygotowanie
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Paluszki kruszymy w malakserze, dodajemy płatki kukurydziane i mielimy do otrzymania większych okruchów. Okruszki dokładnie mieszamy z czekoladą.
Masą wylepiamy spód i brzegi foremki do tarty /u mnie 35x11cm/, odstawiamy do lodówki na godzinę. Żelatynę mieszamy z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia.
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym . Namoczoną żelatynę podgrzewamy w małym garnuszku do rozpuszczenia, mieszamy ją z 2 łyżkami masy serowej, wszystko dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy .
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z masą serową. Masę serową rozsmarowujemy na spodzie, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Czekoladę na wierzch topimy w kąpieli wodnej, zanurzamy kolejno paluszki, wyjmujemy widelcem i odkładamy na kratkę do zastygnięcia czekolady.
Pozostała czekoladę podgrzewamy, lekko studzimy i rozsmarowujemy na wierzchu tarty paluszki. Odstawiamy na godzinę do lodówki.