Tarta kokosowo-mandarynkowa

m7
Tarta kokosowo-mandarynkowa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszny, orzeźwiający deserek po okazjonalnym obiadku:)

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżecz. mąka ziemniaczana

200 g mąka pszenna

100 g masło

60 g cukier puder

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. mandarynki

0.50 szt. mleczko kokosowe

0.25 szt. limonka

Przygotowanie


Z mąki, masła, jajka, cukru i szczypty soli zagnieść ciasto,

Uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,

Po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,

Mleczko wlać do garnka zagotować,

Sok z mandarynek połączyć z sokiem z limonki i mąką ziemniaczaną, dodać do mleczka,chwilę pogotować aż zgęstnieje,

Na tartę wykładamy mandarynki, kilka odkładamy do dekoracji,

Zalewamy sosem, rozkładamy pozostałe mandarynki i zapiekamy jeszcze 15 min

Wartości odżywcze na porcję


Energia

558

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

57

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły