0

Składniki

1 Łyżeczka
mąka ziemniaczana
200 Gramów
mąka pszenna
100 Gramów
masło extra
60 Gramów
cukier puder
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
Mandarynki
0.5 Sztuki
Mleczko kokosowe
0.25 Sztuki
Limonka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z mąki, masła, jajka, cukru i szczypty soli zagnieść ciasto,
  2. Uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
  3. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
  4. Po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
  5. Mleczko wlać do garnka zagotować,
  6. Sok z mandarynek połączyć z sokiem z limonki i mąką ziemniaczaną, dodać do mleczka,chwilę pogotować aż zgęstnieje,
  7. Na tartę wykładamy mandarynki, kilka odkładamy do dekoracji,
  8. Zalewamy sosem, rozkładamy pozostałe mandarynki i zapiekamy jeszcze 15 min

Opis

Pyszny, orzeźwiający deserek po okazjonalnym obiadku:)

Podobne przepisy

Sernik wiedeński z wiśniami kandyzowanymi

Przepis
Średni Do 2 godz
Sernik wiedeński z wiśniami kandyzowanymi

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Tarta kakaowa z mango i bezą

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tarta kakaowa z mango i bezą

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Kakaowa puszysta babka majonezowa

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Kakaowa puszysta babka majonezowa

Puszysty sernik

Przepis
Średni Do 40 min
Puszysty sernik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!