Tarta kokosowo-mandarynkowa

m7

Pyszny, orzeźwiający deserek po okazjonalnym obiadku:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
558
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszny, orzeźwiający deserek po okazjonalnym obiadku:)
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. mąka ziemniaczana
200 g mąka pszenna
100 g masło
60 g cukier puder
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. mandarynki
0.50 szt. mleczko kokosowe
0.25 szt. limonka
Przygotowanie
Z mąki, masła, jajka, cukru i szczypty soli zagnieść ciasto,
Uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
Po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
Mleczko wlać do garnka zagotować,
Sok z mandarynek połączyć z sokiem z limonki i mąką ziemniaczaną, dodać do mleczka,chwilę pogotować aż zgęstnieje,
Na tartę wykładamy mandarynki, kilka odkładamy do dekoracji,
Zalewamy sosem, rozkładamy pozostałe mandarynki i zapiekamy jeszcze 15 min
Wartości odżywcze na porcję
Energia
558
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.