Tarta kibica

slawko-60
Tarta kibica

0

0 / 0

Tarta kibica z wędzonym łososiem, serkiem ricotta i pomidorami.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

180 g mąka pszenna tortowa lubella

60 g lubella mąka puszysta krupczatka

120 g masło

70 letnia woda na makaron

1 szcz. sól

100 g łosoś wędzony

250 g ser ricotta

1 szt. jajko

3 łyżka koperek

3 szt. pomidory całe bez skóry łowicz

150 g pomidor

1 łyżeczka przyprawa ziołowa

Przygotowanie


1

Ciasto: mąki łączymy z miękkim masłem ,szczyptą soli i wodą za pomocą miksera lub zagniatamy aż do połączenia wszystkich składników w kulę. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

2

Nadzienie: łososia i pomidory w puszcze Łowicz kroimy na drobne kawałki. Całość łączymy z jajkiem, serkiem ricotta, posiekanym koperkiem i ziołami.

3

Zimne ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na wyłożoną papierem tortownicę lub formę do tarty. Dno i boki wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy górę grochem lub fasolą. Podpiekamy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

4

Z podpieczonego spodu zdejmujemy obciążenie i papier i nakładamy farsz. Z pomidorów koktajlowych przygotowujemy napis - u mnie "GOL", bo to w końcu tarta dla kibica! Pieczemy jeszcze około 40 minut. Palce lizać!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły