Tarta kibica
slawko-60
Tarta kibica z wędzonym łososiem, serkiem ricotta i pomidorami.
0
0 / 0
Tarta kibica z wędzonym łososiem, serkiem ricotta i pomidorami.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
180 g mąka pszenna tortowa lubella
60 g lubella mąka puszysta krupczatka
120 g masło
70 letnia woda na makaron
1 szcz. sól
100 g łosoś wędzony
250 g ser ricotta
1 szt. jajko
3 łyżka koperek
3 szt. pomidory całe bez skóry łowicz
150 g pomidor
1 łyżeczka przyprawa ziołowa
Przygotowanie
Ciasto: mąki łączymy z miękkim masłem ,szczyptą soli i wodą za pomocą miksera lub zagniatamy aż do połączenia wszystkich składników w kulę. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
Nadzienie: łososia i pomidory w puszcze Łowicz kroimy na drobne kawałki. Całość łączymy z jajkiem, serkiem ricotta, posiekanym koperkiem i ziołami.
Zimne ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na wyłożoną papierem tortownicę lub formę do tarty. Dno i boki wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy górę grochem lub fasolą. Podpiekamy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Z podpieczonego spodu zdejmujemy obciążenie i papier i nakładamy farsz. Z pomidorów koktajlowych przygotowujemy napis - u mnie "GOL", bo to w końcu tarta dla kibica! Pieczemy jeszcze około 40 minut. Palce lizać!