Tarta kibica

slawko-60
Tarta kibica

0

0 / 0

Tarta kibica z wędzonym łososiem, serkiem ricotta i pomidorami.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

180 g mąka pszenna tortowa lubella

60 g lubella mąka puszysta krupczatka

120 g masło

70 letnia woda na makaron

1 szczyp. sól

100 g łosoś wędzony

250 g ser ricotta

1 szt. jajko

3 łyżka koperek

3 szt. pomidory całe bez skóry łowicz

150 g pomidor

1 łyżecz. przyprawa ziołowa

Przygotowanie


1

Ciasto: mąki łączymy z miękkim masłem ,szczyptą soli i wodą za pomocą miksera lub zagniatamy aż do połączenia wszystkich składników w kulę. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

2

Nadzienie: łososia i pomidory w puszcze Łowicz kroimy na drobne kawałki. Całość łączymy z jajkiem, serkiem ricotta, posiekanym koperkiem i ziołami.

3

Zimne ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na wyłożoną papierem tortownicę lub formę do tarty. Dno i boki wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy górę grochem lub fasolą. Podpiekamy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

4

Z podpieczonego spodu zdejmujemy obciążenie i papier i nakładamy farsz. Z pomidorów koktajlowych przygotowujemy napis - u mnie "GOL", bo to w końcu tarta dla kibica! Pieczemy jeszcze około 40 minut. Palce lizać!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

667

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

58

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły