Tarta kakaowa z mango i bezą
decomorreno
Tarta kakaowa i jej ciemny kolor świetnie kontrastuje z kolorem mango. A jak smakuje! Z dodatkiem bezy deser jest i wyrazisty i delikatny zarazem. Na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi, do kawy, herbaty ten przepis na tartę kakaową sprawdzi się idealnie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
333
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta kakaowa i jej ciemny kolor świetnie kontrastuje z kolorem mango. A jak smakuje! Z dodatkiem bezy deser jest i wyrazisty i delikatny zarazem. Na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi, do kawy, herbaty ten przepis na tartę kakaową sprawdzi się idealnie!
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
125 g masło
250 g mąka pszenna tortowa lubella
80 g cukier puder
10 g kakao decomorreno
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka zimna woda
1 szt. mango
150 g cukier
3 łyżka sok z limonki
1 szczyp. sól
4 szt. żółtka
1 łyżka mąka ziemniaczana
60 g masło
4 szt. białko jaja kurzego
225 g cukier
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Mąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Zagnieć szybko z dobrze schłodzonym masłem oraz żółtkiem. Gdyby ciasto było zbyt suche dodaj zimną wodę i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do schłodzenia do lodówki.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż formę ciastem, wyrównaj brzegi. Włóż ponownie do lodówki, na około 30 minut. Nakłuj widelcem spód, przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp na wierzch obciążenie (ceramiczne kule lub ryż/fasolę). Piecz w temperaturze 185ºC przez 15 minut, następnie zdejmij papier z obciążeniem i włóż ciasto ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut.
Jajka rozdziel na białka i żółtka. Mango obierz pokrój i wyciągnij miąższ, włóż do miski. Dodaj do mango żółtka, cukier, szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczaną. Zblenduj na gładki krem i przelej do garnka. Podgrzewaj na średniej mocy kuchenki, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Zdejmij z kuchenki i dodaj pokrojone w kawałki masło. Odstaw na czas przygotowania bezy.
Białka ubij na sztywną piane z szczypta soli. Cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Na upieczony kakaowy spód wyłóż krem mango, a następnie bezę.
Piecz przez około 20 minut w temperaturze 185ºC. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na około 3 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
333
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.