0

Składniki

KAKAOWY SPÓD

250 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
10 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
125 Gramów
masło extra
80 Gramów
cukier puder
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
Zimna woda

KREM MANGO

1 Sztuka
Mango
150 Gramów
cukier
3 Łyżki
Sok z limonki
1 Szczypta
sól
4 Sztuki
ŻÓŁTKA
1 Łyżka
mąka ziemniaczana
60 Gramów
masło extra

BEZA

4 Sztuki
białko jaja kurzego
225 Gramów
cukier
1 Łyżka
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Zagnieć szybko z dobrze schłodzonym masłem oraz żółtkiem. Gdyby ciasto było zbyt suche dodaj zimną wodę i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do schłodzenia do lodówki.
  2. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż formę ciastem, wyrównaj brzegi. Włóż ponownie do lodówki, na około 30 minut. Nakłuj widelcem spód, przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp na wierzch obciążenie (ceramiczne kule lub ryż/fasolę). Piecz w temperaturze 185ºC przez 15 minut, następnie zdejmij papier z obciążeniem i włóż ciasto ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut.
  3. Jajka rozdziel na białka i żółtka. Mango obierz pokrój i wyciągnij miąższ, włóż do miski. Dodaj do mango żółtka, cukier, szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczaną. Zblenduj na gładki krem i przelej do garnka. Podgrzewaj na średniej mocy kuchenki, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Zdejmij z kuchenki i dodaj pokrojone w kawałki masło. Odstaw na czas przygotowania bezy.
  4. Białka ubij na sztywną piane z szczypta soli. Cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Na upieczony kakaowy spód wyłóż krem mango, a następnie bezę.
  5. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 185ºC. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na około 3 godziny.

Opis

Tarta kakaowa i jej ciemny kolor świetnie kontrastuje z kolorem mango. A jak smakuje! Z dodatkiem bezy deser jest i wyrazisty i delikatny zarazem. Na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi, do kawy, herbaty ten przepis na tartę kakaową sprawdzi się idealnie!

Podobne przepisy

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Sernik wiedeński z wiśniami kandyzowanymi

Przepis
Średni Do 2 godz
Sernik wiedeński z wiśniami kandyzowanymi

Kakaowa puszysta babka majonezowa

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Kakaowa puszysta babka majonezowa

Kakaowa Babka Wielkanocna

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowa Babka Wielkanocna

Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!