Tarta kakaowa z mango i bezą

decomorreno
Tarta kakaowa z mango i bezą

0

0 / 0

Tarta kakaowa i jej ciemny kolor świetnie kontrastuje z kolorem mango. A jak smakuje! Z dodatkiem bezy deser jest i wyrazisty i delikatny zarazem. Na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi, do kawy, herbaty ten przepis na tartę kakaową sprawdzi się idealnie!

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

125 g masło

250 g mąka pszenna tortowa lubella

80 g cukier puder

10 g kakao decomorreno

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka zimna woda

1 szt. mango

150 g cukier

3 łyżka sok z limonki

1 szczyp. sól

4 szt. żółtka

1 łyżka mąka ziemniaczana

60 g masło

4 szt. białko jaja kurzego

225 g cukier

1 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Zagnieć szybko z dobrze schłodzonym masłem oraz żółtkiem. Gdyby ciasto było zbyt suche dodaj zimną wodę i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do schłodzenia do lodówki.

2

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż formę ciastem, wyrównaj brzegi. Włóż ponownie do lodówki, na około 30 minut. Nakłuj widelcem spód, przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp na wierzch obciążenie (ceramiczne kule lub ryż/fasolę). Piecz w temperaturze 185ºC przez 15 minut, następnie zdejmij papier z obciążeniem i włóż ciasto ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut.

3

Jajka rozdziel na białka i żółtka. Mango obierz pokrój i wyciągnij miąższ, włóż do miski. Dodaj do mango żółtka, cukier, szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczaną. Zblenduj na gładki krem i przelej do garnka. Podgrzewaj na średniej mocy kuchenki, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Zdejmij z kuchenki i dodaj pokrojone w kawałki masło. Odstaw na czas przygotowania bezy.

4

Białka ubij na sztywną piane z szczypta soli. Cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Na upieczony kakaowy spód wyłóż krem mango, a następnie bezę.

5

Piecz przez około 20 minut w temperaturze 185ºC. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na około 3 godziny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

333

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

50

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły