Tarta kakaowa z mango i bezą

decomorreno
Tarta kakaowa z mango i bezą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tarta kakaowa i jej ciemny kolor świetnie kontrastuje z kolorem mango. A jak smakuje! Z dodatkiem bezy deser jest i wyrazisty i delikatny zarazem. Na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi, do kawy, herbaty ten przepis na tartę kakaową sprawdzi się idealnie!

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

125 g masło

250 g mąka pszenna tortowa lubella

80 g cukier puder

10 g kakao decomorreno

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka zimna woda

1 szt. mango

150 g cukier

3 łyżka sok z limonki

1 szczyp. sól

4 szt. żółtka

1 łyżka mąka ziemniaczana

60 g masło

4 szt. białko jaja kurzego

225 g cukier

1 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


Mąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Zagnieć szybko z dobrze schłodzonym masłem oraz żółtkiem. Gdyby ciasto było zbyt suche dodaj zimną wodę i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do schłodzenia do lodówki.

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż formę ciastem, wyrównaj brzegi. Włóż ponownie do lodówki, na około 30 minut. Nakłuj widelcem spód, przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp na wierzch obciążenie (ceramiczne kule lub ryż/fasolę). Piecz w temperaturze 185ºC przez 15 minut, następnie zdejmij papier z obciążeniem i włóż ciasto ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut.

Jajka rozdziel na białka i żółtka. Mango obierz pokrój i wyciągnij miąższ, włóż do miski. Dodaj do mango żółtka, cukier, szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczaną. Zblenduj na gładki krem i przelej do garnka. Podgrzewaj na średniej mocy kuchenki, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Zdejmij z kuchenki i dodaj pokrojone w kawałki masło. Odstaw na czas przygotowania bezy.

Białka ubij na sztywną piane z szczypta soli. Cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Na upieczony kakaowy spód wyłóż krem mango, a następnie bezę.

Piecz przez około 20 minut w temperaturze 185ºC. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na około 3 godziny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

333

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

50

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły