Tarta kakaowa z kremem panna cotta, kiwi i granatem
decomorreno
Mocno kakaowa tarta z słynnym włoskim, delikatnym nadzieniem panna cotta oraz orzeźwiającymi owocami zimy- kiwi i granatem. Szybka, prosta i smaczna.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
542
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Mocno kakaowa tarta z słynnym włoskim, delikatnym nadzieniem panna cotta oraz orzeźwiającymi owocami zimy- kiwi i granatem. Szybka, prosta i smaczna.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna tortowa lubella
45 g kakao decomorreno
200 g masło
100 g cukier
1 szt. żółtko
1 szczyp. sól
500 śmietanka 36%
125 mleko uht 3,2%
70 g cukier
3 łyżecz. żelatyna
1 szt. granat
4 szt. kiwi
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć jak najszybciej. Zawiń w folę i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru i wyklej formę (26cm).
Włóż do lodówki na kolejne ok. 10 min, aby ciasto dobrze się schłodziło.
Nakłuj widelcem, na wierzchu połóż papier do pieczenia i wysyp kulkami ceramicznym lub np. ryżem i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez około 10 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj panna cottę.
Żelatynę zalej wodą i odstaw do namoczenia na kilka minut.
Śmietankę wraz z mlekiem i cukrem podgrzej na kuchence. Zdejmij z kuchenki i dodaj żelatynę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Gdy składniki się połączą wylej na wystudzony spód. Wstaw do lodówki, aż panna cotta stężeje (minimum 2,5 godziny).
Gotową tarte udekoruj pokrojonymi w plasterki kiwi i posyp granatem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
542
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka