Tarta kakaowa z kremem panna cotta, kiwi i granatem

decomorreno
 Tarta kakaowa z kremem panna cotta, kiwi i granatem

0

0 / 0

Mocno kakaowa tarta z słynnym włoskim, delikatnym nadzieniem panna cotta oraz orzeźwiającymi owocami zimy- kiwi i granatem. Szybka, prosta i smaczna.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna tortowa lubella

45 g kakao decomorreno

200 g masło

100 g cukier

1 szt. żółtko

1 szczyp. sól

500 śmietanka 36%

125 mleko uht 3,2%

70 g cukier

3 łyżecz. żelatyna

1 szt. granat

4 szt. kiwi

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć jak najszybciej. Zawiń w folę i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

2

Rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru i wyklej formę (26cm).

3

Włóż do lodówki na kolejne ok. 10 min, aby ciasto dobrze się schłodziło.

4

Nakłuj widelcem, na wierzchu połóż papier do pieczenia i wysyp kulkami ceramicznym lub np. ryżem i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.

5

Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez około 10 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia.

6

W tym czasie przygotuj panna cottę.

7

Żelatynę zalej wodą i odstaw do namoczenia na kilka minut.

8

Śmietankę wraz z mlekiem i cukrem podgrzej na kuchence. Zdejmij z kuchenki i dodaj żelatynę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

9

Gdy składniki się połączą wylej na wystudzony spód. Wstaw do lodówki, aż panna cotta stężeje (minimum 2,5 godziny).

10

Gotową tarte udekoruj pokrojonymi w plasterki kiwi i posyp granatem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

542

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

47

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły