Tarta jamajska z ananasem
m7
Jeżeli tęsknisz za ciepłem i słońcem, polecamy tartę jamajką, która smakuje egzotyką. Kruche ciasto z ananasem, kiwi i nutą kokosa to same wakacyjne smaki. Polecamy!
0
0 / 0
Jeżeli tęsknisz za ciepłem i słońcem, polecamy tartę jamajką, która smakuje egzotyką. Kruche ciasto z ananasem, kiwi i nutą kokosa to same wakacyjne smaki. Polecamy!
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
150 mleko
1 szczyp. sól
200 g mąka krupczatka lubella
50 g wiórki kokosowe
50 g cukier
1 szt. skórka z pomarańczy
1 szt. ananas
2 szt. kiwi
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. jajko
1 łyżka oliwa
3 łyżka woda
2 łyżka rum
1 łyżka mąka ziemniaczana
10 dag. masło
Przygotowanie
Zrobić ciasto kruche, jak na tarte. Połączyć wszystko, zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Potem rozwałkować i wyłożyć na nasmarowaną blaszkę, nakłuć dno i włożyć do piekarnika na 10 minut na 200 st. Wyjąć i lekko przestudzić.
Kokos zalać mlekiem. Kiwi pokroić na plasterki, ananas odsączyć i drobno pokroić. Owoce ułożyć na cieście.
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym oraz rumem i mąką ziemniaczaną. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Kokos dodać do masy z żółtkami, następnie dodać pianę i wszystko wymieszać.
Zalać owoce powstałą masą i wstawić do piekarnika na 200 st. aż do zrumienienia się ciasta. Jeść po ostudzeniu.