Tarta jamajska z ananasem

m7
Tarta jamajska z ananasem

0

0 / 0

Jeżeli tęsknisz za ciepłem i słońcem, polecamy tartę jamajką, która smakuje egzotyką. Kruche ciasto z ananasem, kiwi i nutą kokosa to same wakacyjne smaki. Polecamy!

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

150 mleko

1 szcz. sól

200 g mąka krupczatka lubella

50 g wiórki kokosowe

50 g cukier

1 szt. skórka z pomarańczy

1 szt. ananas

2 szt. kiwi

1 szt. cukier waniliowy

2 szt. jajko

1 łyżka oliwa

3 łyżka woda

2 łyżka rum

1 łyżka mąka ziemniaczana

10 dek. masło

Przygotowanie


1

Zrobić ciasto kruche, jak na tarte. Połączyć wszystko, zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Potem rozwałkować i wyłożyć na nasmarowaną blaszkę, nakłuć dno i włożyć do piekarnika na 10 minut na 200 st. Wyjąć i lekko przestudzić.

2

Kokos zalać mlekiem. Kiwi pokroić na plasterki, ananas odsączyć i drobno pokroić. Owoce ułożyć na cieście.

3

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym oraz rumem i mąką ziemniaczaną. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Kokos dodać do masy z żółtkami, następnie dodać pianę i wszystko wymieszać.

4

Zalać owoce powstałą masą i wstawić do piekarnika na 200 st. aż do zrumienienia się ciasta. Jeść po ostudzeniu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły