Tarta jagodowo - śmietanowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tarta jagodowo - śmietanowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F8309-1702058032915.jpeg&w=3840&q=75)
Świetny pomysł na lato, w ten sam sposób można robić inne tarty zmieniając tylko owoce na poiomki, truskawki, czyli - co kto lubi...
1
0 / 0
Świetny pomysł na lato, w ten sam sposób można robić inne tarty zmieniając tylko owoce na poiomki, truskawki, czyli - co kto lubi...
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 śmietanka kremowa 30%
2 łyżecz. żelatyna
0.50 kostka masło
1 szkl. mąka pszenna
1 szkl. jagody
2 szkl. groch suchy
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. galaretka
3 łyżka cukier
5 łyżka cukier
Przygotowanie
Ciasto - zagnieść ciasto i wylepić nim formę. Spód ponakłuwać wykałaczką, przykryć pergaminem i obciążyć grochem. Piec w temp 200 stopni 20 minut, następnie usunąć pergamin z grochem i zarumienić ciasto.
Masa - śmietanę ubić z cukrem,dodać rozpuszczaną w 1/4 szklanki wody żelatynę, wymieszać i wylać na wystudzone ciasto. Gdy masa zastygnie, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.