Tarta jagodowo - śmietanowa

m7
Tarta jagodowo - śmietanowa

1

0 / 0

Świetny pomysł na lato, w ten sam sposób można robić inne tarty zmieniając tylko owoce na poiomki, truskawki, czyli - co kto lubi...

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 śmietanka kremowa 30%

2 łyżeczka żelatyna

0.50 kost. masło

1 szkl. mąka pszenna

1 szkl. jagody

2 szkl. groch suchy

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. galaretka

3 łyżka cukier

5 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Ciasto - zagnieść ciasto i wylepić nim formę. Spód ponakłuwać wykałaczką, przykryć pergaminem i obciążyć grochem. Piec w temp 200 stopni 20 minut, następnie usunąć pergamin z grochem i zarumienić ciasto.

2

Masa - śmietanę ubić z cukrem,dodać rozpuszczaną w 1/4 szklanki wody żelatynę, wymieszać i wylać na wystudzone ciasto. Gdy masa zastygnie, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły