Tarta jaglana ze śliwkami

EkspertOdKuchni
Tarta jaglana ze śliwkami

0

0 / 0

Tarta jaglana ze śliwkami to idealny wybór dla miłośników domowych, lekko czekoladowych i owocowych wypieków. To również doskonała propozycja dla osób z nietolerancją glutenu lub poszukujących bardziej zrównoważonych alternatyw w diecie. Połączenie kruchego spodu na bazie kaszy jaglanej, mąki kukurydzianej i kakao wraz ze słodko-kwaśnymi śliwkami zaserwujesz zarówno jako deser podczas rodzinnego obiadu, poczęstunek na przyjęciu, jak i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Tarta jaglana ze śliwkami świetnie komponuje się z kubkiem gorącej herbaty lub świeżo parzoną kawą. Życzymy smacznego!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

120 g kasza jaglana

100 g olej rzepakowy

20 g kakao decomorreno

230 g mąka kukurydziana

1 kg śliwki

60 g cukier

1 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

2

Ugotowaną kaszę wymieszaj z mąką kukurydzianą, kakao i olejem. Całość zblenduj na jednolitą masę.

3

Przygotuj formę na tartę i posmaruj ją tłuszczem.

4

Wyłóż przygotowane wcześniej ciasto na spód i boki formy. Zostaw ok. ¼ masy na później i włóż ją do lodówki.

5

Śliwki umyj, usuń z nich pestki i przekrój na pół. Tak przygotowane owoce wymieszaj w naczyniu wraz z cukrem i cynamonem.

6

Wyłóż śliwki do wylepionej formy, a wierzch posyp przy pomocy tarki wyciągniętym z lodówki ciastem.

7

Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz tartę przez ok. 1 godzinę.

8

Upieczoną tartę pozostaw do ostudzenia. Po tym czasie włóż ją do lodówki na minimum godzinę.

9

Gotową tartę udekoruj cukrem pudrem na wierzchu.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły