Tarta jaglana ze śliwkami
EkspertOdKuchni
0
0 / 0
Tarta jaglana ze śliwkami to idealny wybór dla miłośników domowych, lekko czekoladowych i owocowych wypieków. To również doskonała propozycja dla osób z nietolerancją glutenu lub poszukujących bardziej zrównoważonych alternatyw w diecie. Połączenie kruchego spodu na bazie kaszy jaglanej, mąki kukurydzianej i kakao wraz ze słodko-kwaśnymi śliwkami zaserwujesz zarówno jako deser podczas rodzinnego obiadu, poczęstunek na przyjęciu, jak i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Tarta jaglana ze śliwkami świetnie komponuje się z kubkiem gorącej herbaty lub świeżo parzoną kawą. Życzymy smacznego!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
120 g kasza jaglana
100 g olej rzepakowy
20 g kakao decomorreno
230 g mąka kukurydziana
1 kg śliwki
60 g cukier
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowaną kaszę wymieszaj z mąką kukurydzianą, kakao i olejem. Całość zblenduj na jednolitą masę.
Przygotuj formę na tartę i posmaruj ją tłuszczem.
Wyłóż przygotowane wcześniej ciasto na spód i boki formy. Zostaw ok. ¼ masy na później i włóż ją do lodówki.
Śliwki umyj, usuń z nich pestki i przekrój na pół. Tak przygotowane owoce wymieszaj w naczyniu wraz z cukrem i cynamonem.
Wyłóż śliwki do wylepionej formy, a wierzch posyp przy pomocy tarki wyciągniętym z lodówki ciastem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz tartę przez ok. 1 godzinę.
Upieczoną tartę pozostaw do ostudzenia. Po tym czasie włóż ją do lodówki na minimum godzinę.
Gotową tartę udekoruj cukrem pudrem na wierzchu.