Tarta jaglana ze śliwkami
Kakao DecoMorreno
Tarta jaglana ze śliwkami to idealny wybór dla miłośników domowych, lekko czekoladowych i owocowych wypieków. To również doskonała propozycja dla osób z nietolerancją glutenu lub poszukujących bardziej zrównoważonych alternatyw w diecie. Połączenie kruchego spodu na bazie kaszy jaglanej, mąki kukurydzianej i kakao wraz ze słodko-kwaśnymi śliwkami zaserwujesz zarówno jako deser podczas rodzinnego obiadu, poczęstunek na przyjęciu, jak i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Tarta jaglana ze śliwkami świetnie komponuje się z kubkiem gorącej herbaty lub świeżo parzoną kawą. Życzymy smacznego!
0
5 / 1
Tarta jaglana ze śliwkami to idealny wybór dla miłośników domowych, lekko czekoladowych i owocowych wypieków. To również doskonała propozycja dla osób z nietolerancją glutenu lub poszukujących bardziej zrównoważonych alternatyw w diecie. Połączenie kruchego spodu na bazie kaszy jaglanej, mąki kukurydzianej i kakao wraz ze słodko-kwaśnymi śliwkami zaserwujesz zarówno jako deser podczas rodzinnego obiadu, poczęstunek na przyjęciu, jak i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Tarta jaglana ze śliwkami świetnie komponuje się z kubkiem gorącej herbaty lub świeżo parzoną kawą. Życzymy smacznego!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
120 g kasza jaglana
100 g olej rzepakowy
20 g kakao decomorreno
230 g mąka kukurydziana
1 kg śliwki
60 g cukier
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżeczka cynamon
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W misce połącz ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną z mąką kukurydzianą, kakao i olejem. Zmiksuj całość za pomocą blendera, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Wylep foremkę do tarty przygotowanym ciastem jaglanym. Rozprowadź je po dnie i bokach. Zostaw odrobinę ciasta na później.
W misce wymieszaj umyte śliwki bez pestek z cukrem i cynamonem.
Owoce przełóż na przygotowane wcześniej dno tortownicy. Wierzch posyp pozostałym ciastem.
Piecz tartę w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę, aż będzie złociste, a śliwki miękkie.
Po upieczeniu wstaw chłodne ciasto do lodówki na kilka godzin, dzięki temu będzie się łatwiej kroić.
Gotową tartę udekoruj cukrem pudrem na wierzchu.