Tarta jaglana ze śliwkami
Kakao DecoMorreno
Tarta jaglana ze śliwkami to idealny wybór dla miłośników domowych, lekko czekoladowych i owocowych wypieków. To również doskonała propozycja dla osób z nietolerancją glutenu lub poszukujących bardziej zrównoważonych alternatyw w diecie. Połączenie kruchego spodu na bazie kaszy jaglanej, mąki kukurydzianej i kakao wraz ze słodko-kwaśnymi śliwkami zaserwujesz zarówno jako deser podczas rodzinnego obiadu, poczęstunek na przyjęciu, jak i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Tarta jaglana ze śliwkami świetnie komponuje się z kubkiem gorącej herbaty lub świeżo parzoną kawą. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
370
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Tarta jaglana ze śliwkami to idealny wybór dla miłośników domowych, lekko czekoladowych i owocowych wypieków. To również doskonała propozycja dla osób z nietolerancją glutenu lub poszukujących bardziej zrównoważonych alternatyw w diecie. Połączenie kruchego spodu na bazie kaszy jaglanej, mąki kukurydzianej i kakao wraz ze słodko-kwaśnymi śliwkami zaserwujesz zarówno jako deser podczas rodzinnego obiadu, poczęstunek na przyjęciu, jak i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Tarta jaglana ze śliwkami świetnie komponuje się z kubkiem gorącej herbaty lub świeżo parzoną kawą. Życzymy smacznego!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
120 g kasza jaglana
100 g olej rzepakowy
20 g kakao decomorreno
230 g mąka kukurydziana
1 kg śliwki
60 g cukier
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżecz. cynamon
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W misce połącz ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną z mąką kukurydzianą, kakao i olejem. Zmiksuj całość za pomocą blendera, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Wylep foremkę do tarty przygotowanym ciastem jaglanym. Rozprowadź je po dnie i bokach. Zostaw odrobinę ciasta na później.
W misce wymieszaj umyte śliwki bez pestek z cukrem i cynamonem.
Owoce przełóż na przygotowane wcześniej dno tortownicy. Wierzch posyp pozostałym ciastem.
Piecz tartę w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę, aż będzie złociste, a śliwki miękkie.
Po upieczeniu wstaw chłodne ciasto do lodówki na kilka godzin, dzięki temu będzie się łatwiej kroić.
Gotową tartę udekoruj cukrem pudrem na wierzchu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
370
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.