Tarta jaglana ze śliwkami

Kakao DecoMorreno
Tarta jaglana ze śliwkami

0

5 / 1

Tarta jaglana ze śliwkami to idealny wybór dla miłośników domowych, lekko czekoladowych i owocowych wypieków. To również doskonała propozycja dla osób z nietolerancją glutenu lub poszukujących bardziej zrównoważonych alternatyw w diecie. Połączenie kruchego spodu na bazie kaszy jaglanej, mąki kukurydzianej i kakao wraz ze słodko-kwaśnymi śliwkami zaserwujesz zarówno jako deser podczas rodzinnego obiadu, poczęstunek na przyjęciu, jak i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Tarta jaglana ze śliwkami świetnie komponuje się z kubkiem gorącej herbaty lub świeżo parzoną kawą. Życzymy smacznego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

120 g kasza jaglana

100 g olej rzepakowy

20 g kakao decomorreno

230 g mąka kukurydziana

1 kg śliwki

60 g cukier

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżeczka cynamon

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2

W misce połącz ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną z mąką kukurydzianą, kakao i olejem. Zmiksuj całość za pomocą blendera, aż uzyskasz jednolite ciasto.

3

Wylep foremkę do tarty przygotowanym ciastem jaglanym. Rozprowadź je po dnie i bokach. Zostaw odrobinę ciasta na później.

4

W misce wymieszaj umyte śliwki bez pestek z cukrem i cynamonem.

5

Owoce przełóż na przygotowane wcześniej dno tortownicy. Wierzch posyp pozostałym ciastem.

6

Piecz tartę w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę, aż będzie złociste, a śliwki miękkie.

7

Po upieczeniu wstaw chłodne ciasto do lodówki na kilka godzin, dzięki temu będzie się łatwiej kroić.

8

Gotową tartę udekoruj cukrem pudrem na wierzchu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły