Tarta jaglana ze śliwkami

Kakao DecoMorreno
Tarta jaglana ze śliwkami

Średnia 5 / 1

Oceń!

Tarta jaglana ze śliwkami to idealny wybór dla miłośników domowych, lekko czekoladowych i owocowych wypieków. To również doskonała propozycja dla osób z nietolerancją glutenu lub poszukujących bardziej zrównoważonych alternatyw w diecie. Połączenie kruchego spodu na bazie kaszy jaglanej, mąki kukurydzianej i kakao wraz ze słodko-kwaśnymi śliwkami zaserwujesz zarówno jako deser podczas rodzinnego obiadu, poczęstunek na przyjęciu, jak i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Tarta jaglana ze śliwkami świetnie komponuje się z kubkiem gorącej herbaty lub świeżo parzoną kawą. Życzymy smacznego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

120 g kasza jaglana

100 g olej rzepakowy

20 g kakao decomorreno

230 g mąka kukurydziana

1 kg śliwki

60 g cukier

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżecz. cynamon

Przygotowanie


Rozgrzej piekarnik do 180°C.

W misce połącz ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną z mąką kukurydzianą, kakao i olejem. Zmiksuj całość za pomocą blendera, aż uzyskasz jednolite ciasto.

Wylep foremkę do tarty przygotowanym ciastem jaglanym. Rozprowadź je po dnie i bokach. Zostaw odrobinę ciasta na później.

W misce wymieszaj umyte śliwki bez pestek z cukrem i cynamonem.

Owoce przełóż na przygotowane wcześniej dno tortownicy. Wierzch posyp pozostałym ciastem.

Piecz tartę w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę, aż będzie złociste, a śliwki miękkie.

Po upieczeniu wstaw chłodne ciasto do lodówki na kilka godzin, dzięki temu będzie się łatwiej kroić.

Gotową tartę udekoruj cukrem pudrem na wierzchu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

370

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

56

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły