Tarta jabłkowo-wiśniowa.
m7
0
0 / 0
Pyszna i szybka tarta.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg jabłko
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżeczka cukier
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
0.30 szkl. cukier puder
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. galaretka wiśniowa
0.50 szt. margaryna zwykła
Przygotowanie
Z mąki,proszku,masła, 3 żółtka i cukru pudru wyrabiamy ciasto. Blachę na tartę nacieramy tłuszczem i obsypujemy mąką krupczatką. Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy na blachę, troszkę nakłuwamy widelcem. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach.
Wsypujemy do garnka i chwilę dusimy, odsączamy nadmiar wody i wsypujemy galaretkę. Powstały mus kładziemy na tartę. Z pozostałych białek ubijamy pianę i dodajemy cukier i mąkę.
Białka wykładamy na tartę. Pieczemy w 180 C przez ok.25 min.