Tarta jabłkowo-wiśniowa.
m7
Pyszna i szybka tarta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
345
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna i szybka tarta.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg jabłko
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. cukier
1 łyżecz. mąka ziemniaczana
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
0.30 szkl. cukier puder
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. galaretka wiśniowa
0.50 szt. margaryna zwykła
Przygotowanie
Z mąki,proszku,masła, 3 żółtka i cukru pudru wyrabiamy ciasto. Blachę na tartę nacieramy tłuszczem i obsypujemy mąką krupczatką. Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy na blachę, troszkę nakłuwamy widelcem. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach.
Wsypujemy do garnka i chwilę dusimy, odsączamy nadmiar wody i wsypujemy galaretkę. Powstały mus kładziemy na tartę. Z pozostałych białek ubijamy pianę i dodajemy cukier i mąkę.
Białka wykładamy na tartę. Pieczemy w 180 C przez ok.25 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
345
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.