Tarta jabłkowa z glazurą morelową

m7

Krucha tarta z dużymi kawałkami jabłek i moreli to moje ulubione ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krucha tarta z dużymi kawałkami jabłek i moreli to moje ulubione ciasto.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
175 g mąka lubella
100 g masło
100 g mus jabłkowy
1 szt. żółtko jaja kurzego
6 szt. jabłka
1 łyżka cukier
1 łyżka płatki migdałowe
6 łyżka cukier brązowy
1 łyżka cynamon
1 łyżka mąka lubella
2 łyżka masło
5 łyżka marmolada morelowa
Przygotowanie
Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem i zmielonymi płatkami migdałowymi.
Dodaj żółtko, mocno schłodzone masło i szczyptę soli.
Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim blaszkę.
Ponakłuwaj ciasto widelcem i lekko zapiecz.
Zrób nadzienie: jabłka obierz i pokrój na dość grube plasterki.
Pół porcji cukru wymieszaj z cynamonem i posyp nim jabłka.
Całość wymieszaj z musem jabłkowym.
Pozostałą część cukru połącz z mąką i wysyp na kruchy spód.
Następnie wyłóż jabłka, układając je plasterek przy plasterku.
Tartę zalej roztopionym masłem.
Piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posmaruj podgrzaną konfiturą morelową, by nadać tarcie połysku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.