Tarta jabłkowa z glazurą morelową

m7
Tarta jabłkowa z glazurą morelową

Średnia 0 / 0

Oceń!

Krucha tarta z dużymi kawałkami jabłek i moreli to moje ulubione ciasto.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

175 g mąka lubella

100 g masło

100 g mus jabłkowy

1 szt. żółtko jaja kurzego

6 szt. jabłka

1 łyżka cukier

1 łyżka płatki migdałowe

6 łyżka cukier brązowy

1 łyżka cynamon

1 łyżka mąka lubella

2 łyżka masło

5 łyżka marmolada morelowa

Przygotowanie


Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem i zmielonymi płatkami migdałowymi.

Dodaj żółtko, mocno schłodzone masło i szczyptę soli.

Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim blaszkę.

Ponakłuwaj ciasto widelcem i lekko zapiecz.

Zrób nadzienie: jabłka obierz i pokrój na dość grube plasterki.

Pół porcji cukru wymieszaj z cynamonem i posyp nim jabłka.

Całość wymieszaj z musem jabłkowym.

Pozostałą część cukru połącz z mąką i wysyp na kruchy spód.

Następnie wyłóż jabłka, układając je plasterek przy plasterku.

Tartę zalej roztopionym masłem.

Piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni C.

Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posmaruj podgrzaną konfiturą morelową, by nadać tarcie połysku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

359

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły