0

Składniki

175 Gramów
1 Łyżka
1 Szczypta
sól
100 Gramów
masło
100 Gramów
Mus jabłkowy
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
6 Sztuk
jabłka
1 Łyżka
cukier
1 Łyżka
płatki migdałowe
6 Łyżek
Cukier brązowy
1 Łyżka
cynamon
2 Łyżki
masło
5 Łyżek
Marmolada morelowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem i zmielonymi płatkami migdałowymi.
  2. Dodaj żółtko, mocno schłodzone masło i szczyptę soli.
  3. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim blaszkę.
  5. Ponakłuwaj ciasto widelcem i lekko zapiecz.
  6. Zrób nadzienie: jabłka obierz i pokrój na dość grube plasterki.
  7. Pół porcji cukru wymieszaj z cynamonem i posyp nim jabłka.
  8. Całość wymieszaj z musem jabłkowym.
  9. Pozostałą część cukru połącz z mąką i wysyp na kruchy spód.
  10. Następnie wyłóż jabłka, układając je plasterek przy plasterku.
  11. Tartę zalej roztopionym masłem.
  12. Piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
  13. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posmaruj podgrzaną konfiturą morelową, by nadać tarcie połysku.

Opis

Krucha tarta z dużymi kawałkami jabłek i moreli to moje ulubione ciasto.

Podobne przepisy

Odwrócone ciasto z jabłkami

Łatwy Do 3 godz
Odwrócone ciasto z jabłkami

Puszysta tarta z jabłkami!

Średni Do 1 godz
Puszysta tarta z jabłkami!

Ciasteczka owsiane z dżemem

Średni Do 40 min
Ciasteczka owsiane z dżemem

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Tarta pomarańczowa

Łatwy Do 1 godz
Tarta pomarańczowa

Tosty francuskie z domową konfiturą z jabłek

Łatwy Do 40 min
Tosty francuskie z domową konfiturą z jabłek

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!