Tarta de Santiago

decomorreno
Tarta de Santiago

0

0 / 0

Poznaj wielowiekową, galicyjską recepturę na tzw. ciasto pielgrzyma - Tarta de Santiago. Przepis na migdałowo-cynamonowy deser to idealne dopełnienie porannej kawy lub popołudniowej lampki słodkiego wina.

6

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

3 łyżka kakao decomorreno

3 szt. jaja l

150 g cukier

2 łyżka starta skórka cytryny

0.50 łyżecz. cynamon

150 g migdały zmielone

Przygotowanie


1

Posmaruj masłem i oprósz mąką tortownicę (najlepiej o średnicy ok. 22 cm). Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Ubijaj jajka z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na gęstą i jednolitą masę. Dodaj migdały i krótko zmiksuj na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.

2

Wylej ciasto do tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu posyp kakao, możesz też podawać z dodatkiem lodów.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

227

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

24

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły