Tarta de Santiago
decomorreno
Poznaj wielowiekową, galicyjską recepturę na tzw. ciasto pielgrzyma - Tarta de Santiago. Przepis na migdałowo-cynamonowy deser to idealne dopełnienie porannej kawy lub popołudniowej lampki słodkiego wina.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
227
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Poznaj wielowiekową, galicyjską recepturę na tzw. ciasto pielgrzyma - Tarta de Santiago. Przepis na migdałowo-cynamonowy deser to idealne dopełnienie porannej kawy lub popołudniowej lampki słodkiego wina.
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
3 łyżka kakao decomorreno
3 szt. jaja l
150 g cukier
2 łyżka starta skórka cytryny
0.50 łyżecz. cynamon
150 g migdały zmielone
Przygotowanie
Posmaruj masłem i oprósz mąką tortownicę (najlepiej o średnicy ok. 22 cm). Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Ubijaj jajka z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na gęstą i jednolitą masę. Dodaj migdały i krótko zmiksuj na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.
Wylej ciasto do tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu posyp kakao, możesz też podawać z dodatkiem lodów.