Tarta czekoladowo - pomarańczowa

decomorreno
Tarta czekoladowo - pomarańczowa

0

5 / 1

Oto tarta idealna dla wielbicieli niezwykle aromatycznego połączenia czekolady i cytrusów. To zdrowsza wegańska alternatywa dla tradycyjnej tarty, dlatego możesz ją pałaszować bez wyrzutów sumienia. Udekoruj tartę plastrami świeżej pomarańczy lub innymi ulubionymi owocami. Dzięki temu prostemu zabiegowi tarta stanie się wyjątkowo smakowitą dekoracją na Twoim stole, którą Twoi bliscy będą dosłownie pożerać wzrokiem ;)

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

220 g mąka migdałowa

20 g kakao decomorreno

50 g olej kokosowy

40 syrop z agawy

1 szcz. sól

400 sok pomarańczowy tymbark

2 łyżeczka agar

2 pusz. mleko kokosowe

60 g masło kakaowe

100 g kakao decomorreno

130 g syrop z agawy

Przygotowanie


1

Mąkę migdałową oraz kakao DecoMorreno wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym, syropem z agawy oraz szczpytą soli. Następnie, zagnieć ciasto. Wyklej nim formę i piecz przez 10-12 minut w temp. 180°C, wierzch obciąż papierem do pieczenia i np. ryżem. Następnie podpiecz kolejne 2-3 minuty.

2

Mleko kokosowe rozdziel na część białą i gęstą oraz wodę. Do przepisu użyj wyłącznie białej kokosowej części. Podgrzej mleko w rondlu, gdy będzie już gorące dodaj masło kakaowe oraz kakao DecoMorreno i syrop z agawy (możesz zastąpić go miodem). Wymieszaj aż składniki się połączą. Odstaw do wystygnięcia.

3

Sok pomarańczowy Tymbark wymieszaj z agarem i podgrzej na kuchence, aż się zagotuje. W razie potrzeby dodaj do smaku odrobinę słodzika lub soku z cytryny. Gdy zacznie gęstnieć przelej na tarte i aby stężało włóż ją do lodówki.

4

Na wierzch nalej krem czekoladowy. Włóż do lodówki i schładzaj najlepiej całą noc. Przed podaniem udekoruj plastrami świeżej pomarańczy lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły