Tarta czekoladowo - pomarańczowa
decomorreno
Oto tarta idealna dla wielbicieli niezwykle aromatycznego połączenia czekolady i cytrusów. To zdrowsza wegańska alternatywa dla tradycyjnej tarty, dlatego możesz ją pałaszować bez wyrzutów sumienia. Udekoruj tartę plastrami świeżej pomarańczy lub innymi ulubionymi owocami. Dzięki temu prostemu zabiegowi tarta stanie się wyjątkowo smakowitą dekoracją na Twoim stole, którą Twoi bliscy będą dosłownie pożerać wzrokiem ;)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
342
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Oto tarta idealna dla wielbicieli niezwykle aromatycznego połączenia czekolady i cytrusów. To zdrowsza wegańska alternatywa dla tradycyjnej tarty, dlatego możesz ją pałaszować bez wyrzutów sumienia. Udekoruj tartę plastrami świeżej pomarańczy lub innymi ulubionymi owocami. Dzięki temu prostemu zabiegowi tarta stanie się wyjątkowo smakowitą dekoracją na Twoim stole, którą Twoi bliscy będą dosłownie pożerać wzrokiem ;)
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
220 g mąka migdałowa
20 g kakao decomorreno
50 g olej kokosowy
40 syrop z agawy
1 szczyp. sól
400 sok pomarańczowy tymbark
2 łyżecz. agar
2 puszka mleko kokosowe
60 g masło kakaowe
100 g kakao decomorreno
130 g syrop z agawy
Przygotowanie
Mąkę migdałową oraz kakao DecoMorreno wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym, syropem z agawy oraz szczpytą soli. Następnie, zagnieć ciasto. Wyklej nim formę i piecz przez 10-12 minut w temp. 180°C, wierzch obciąż papierem do pieczenia i np. ryżem. Następnie podpiecz kolejne 2-3 minuty.
Mleko kokosowe rozdziel na część białą i gęstą oraz wodę. Do przepisu użyj wyłącznie białej kokosowej części. Podgrzej mleko w rondlu, gdy będzie już gorące dodaj masło kakaowe oraz kakao DecoMorreno i syrop z agawy (możesz zastąpić go miodem). Wymieszaj aż składniki się połączą. Odstaw do wystygnięcia.
Sok pomarańczowy Tymbark wymieszaj z agarem i podgrzej na kuchence, aż się zagotuje. W razie potrzeby dodaj do smaku odrobinę słodzika lub soku z cytryny. Gdy zacznie gęstnieć przelej na tarte i aby stężało włóż ją do lodówki.
Na wierzch nalej krem czekoladowy. Włóż do lodówki i schładzaj najlepiej całą noc. Przed podaniem udekoruj plastrami świeżej pomarańczy lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
342
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.