Tarta czekoladowa z nadzieniem pistacjowym

Kakao DecoMorreno
Tarta czekoladowa z nadzieniem pistacjowym

Średnia 5 / 1

Oceń!

Tarta czekoladowa z nadzieniem pistacjowym — czegoś takiego jeszcze nie jadłeś. Istna ambrozja dla wszystkich pistacjomaniaków i nie tylko! Czekoladowy kruchy korpus ciasta wypełniony dosłownie pistacjową praliną, powstałą na bazie zmielonych pistacji, śmietany kremówki i słodkiej białej czekolady. To wyjątkowe połączenie nigdy nam się nie znudzi.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Spód

300 g wafle waniliowe

3 łyżka kakao decomorreno

100 g masło

Nadzienie pistacjowe

400 ml śmietanka kremowa 30%

200 g biała czekolada

1.50 szkl. pistacje obrane

Do dekoracji

30 g pistacje posiekane

Przygotowanie


Zblenduj wafelki na drobny pył.

Dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wymieszaj do uzyskania mokrego piasku.

Przełóż masę do formy o średnicy 21 cm. Dociśnij dokładnie do dna i boków.

Wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.


Śmietankę podgrzej tuż przed zagotowaniem.

Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.

Odstaw do całkowitego wystudzenia, następnie wstaw na minimum 4 godziny do lodówki (najlepiej całą noc).

Schłodzoną masę ubij na puszysty krem.

Pistacje zblenduj na gładką pastę (może to zająć nawet kilka minut).

Delikatnie wmieszaj pastę pistacjową do ubitej masy śmietankowej.

Porada:  

Jeśli blender ma problem — dodaj 1–2 łyżeczki śmietanki, tylko tyle, by ruszyć maszynę.


Przełóż krem na czekoladowy spód i wyrównaj.

Wstaw tartę do lodówki na min. 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.

Przed podaniem posyp pistacjami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

310

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Laktoza

Gluten

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły