Tarta czekoladowa z nadzieniem pistacjowym

decomorreno
Tarta czekoladowa z nadzieniem pistacjowym

0

5 / 1

Tarta czekoladowa z nadzieniem pistacjowym - czegoś takiego jeszcze nie jadłeś. Istna ambrozja dla wszystkich pistacjomaniaków i nie tylko! Czekoladowy kruchy korpus ciasta wypełniony dosłownie pistacjową praliną, powstałą na bazie zmielonych pistacji, śmietany kremówki i słodkiej białej czekolady. To wyjątkowe połączenie nigdy nam się nie znudzi :)

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1.50 szkl. pistacje obrane

200 g biała czekolada

400 śmietanka kremowa 30%

300 g wafle waniliowe

3 łyżka kakao decomorreno

100 g masło

Przygotowanie


1

Śmietankę podgrzej, ale nie doprowadź do zagotowania. Zdejmij z kuchenki i dodaj posiekaną na kawałki biała czekoladę.

2

Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia, następnie włóż do lodówki do schłodzenia. Najlepiej przygotować to dzień wcześniej.

3

Wafelki zblenduj na drobny pył. Dodaj kakao oraz rozpuszczone masło. Masę przełóż do formy o średnicy 21 cm. Włóż do lodówki.

4

Po schłodzeniu masę z białą czekoladą ubij na puszysty krem. Pistacje zblenduj dokładnie, może to zająć trochę czasu.

5

Dodaj pistacje do masy śmietankowej i delikatnie wymieszaj. Następnie przełóż na kakaowy spód.

6

Włóż do lodówki do schłodzenia na minimum 3 godziny. Przed podaniem posyp wierzch pistacjami. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły