Tarta czekoladowa z galaretką i owocami
decomorreno
Tarta z dodatkiem sezonowych świeżych owoców to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych letnich wypieków. W naszym wakacyjnym wydaniu letniej tarty proponujemy połączenie intensywnie czekoladowego spodu wykończonego dodatkiem orzeźwiającej galaretki i owoców prosto z krzaczka. Efekt końcowy to nielada gratka dla każdego łakomczucha, mniam!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
255
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Tarta z dodatkiem sezonowych świeżych owoców to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych letnich wypieków. W naszym wakacyjnym wydaniu letniej tarty proponujemy połączenie intensywnie czekoladowego spodu wykończonego dodatkiem orzeźwiającej galaretki i owoców prosto z krzaczka. Efekt końcowy to nielada gratka dla każdego łakomczucha, mniam!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
340 g mąka pszenna lubella
25 g kakao decomorreno
200 g masło
130 g cukier puder
3 szt. żółtko
2 szt. galaretka bezbarwna
500 g owoce sezonowe
250 śmietana 36%
Przygotowanie
Zagotuj 750 ml wody, zdejmij z kuchenki i rozmieszaj galaretki. Pozostaw do wystudzenia.
Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj dobrze schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki, rozcierając w placach lub siekając za pomocą noża wstępnie zagnieć.
Dodaj żółtka i zagniataj aż uzyskasz gładkie ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę, aż ciasto się schłodzi.
Formę na tarte (forma: 26 cm) posmaruj masłem, dno możesz wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Wyłóż ciastem formę, dociskając dokładnie brzegi, nadmiar ciasta zetnij nożem. Włóż ciasto ponownie do lodówki, na około 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190°C, ciasto nakłuj widelcem, połóż na wierzch papier do pieczenia i wysyp kulki ceramiczne lub ryż czy fasolę, piecz około 15 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij z niego papier wraz z obciążeniem i piecz kolejne 8-10 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Na wierzch tarty wylej 1/3 wystudzonej galaretki i włóż całość do lodówki.
Po około 20 minutach wyłóż owoce i zalej pozostałą galaretką. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekoruj ubitą śmietanką. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
255
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten