Tarta cytrynowa z bezą
Lubella
Tarta cytrynowa z bezą to deser, który zachwyca prostotą i wyrazistym smakiem. Kruchy spód, aksamitny krem cytrynowy i złocista beza to połączenie, które zasmakuje wszystkim miłośnikom lekkich słodkości. To idealny wybór na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po bardziej uroczyste przyjęcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta cytrynowa z bezą to deser, który zachwyca prostotą i wyrazistym smakiem. Kruchy spód, aksamitny krem cytrynowy i złocista beza to połączenie, które zasmakuje wszystkim miłośnikom lekkich słodkości. To idealny wybór na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po bardziej uroczyste przyjęcia.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
150 g masło
50 g cukier puder
1 szczyp. sól
3 szt. żółtka
Krem cytrynowy
100 g masło
3 szt. cytryna
200 g cukier
2 łyżka skrobia ziemniaczana
2 szt. żółtka
Beza
150 g cukier puder
3 szt. białka
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli.
Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę do tarty.
Nakłuj spód widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp na wierzch suchą fasolę lub groch (do obciążenia).
Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut, następnie usuń obciążenie i piecz jeszcze 10 minut, aż ciasto się zarumieni.
Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, a następnie wyciśnij sok ze wszystkich trzech cytryn. Dodaj cukier oraz skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
Postaw na ogniu i zagotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Do gorącej masy dodaj pokrojone w mniejsze kawałki masło i wymieszaj.
Następnie dodawaj żółtka, ciągle mieszając. Gotową masę przelej na wystudzony spód tarty.
Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubijaj, aż powstanie lśniąca masa.
Rozłóż bezę na wystudzonym kremie cytrynowym, formując dekoracyjne wierzchołki.
Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 10-15 minut, aż beza nabierze złocistego koloru.
Dla lepszego efektu możesz ostrożnie przyrumienić wierzch palnikiem cukierniczym.
Odstaw tartę do całkowitego wystygnięcia przed podaniem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.