Tarta cebulowa

m7
Tarta cebulowa

0

0 / 0

Znakomity, pikantny placek, który z powodzeniem może zastąpic tradycyjny obiad.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

100 mleko

100 śmietana 18%

1 szczyp. sól

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. kminek

500 g cebula

100 g boczek

300 g mąka pszenna krupczatka lubelli

125 g masło

30 g mąka pszenna krupczatka lubelli

1 szt. jaja kurze całe

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka olej

1 łyżka woda

Przygotowanie


1

Z mąki, soli, masła, wody i jajka, wyrobic kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 min.

2

Cebulę obrać i poszatkować w kosteczkę, zeszklić na oleju, odsączyć i odstawić do wystygnięcia.

3

Przygotować nadzienie: wymieszać mleko, śmietanę, mąkę i jajka. Dodać kminek, szczyptę gałki muszkatałowej, sól i pierz.

4

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ułożyć na nim cebulę i pokrojony boczek, zalać nadzieniem.

5

Piec w piekarniku nagrzanym do temp.190 stopni, przez 30 min

6

Podawać gorące.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

731

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

56

gram

Tłuszcze

49

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły