Tarta cebulowa
m7
0
0 / 0
0
Znakomity, pikantny placek, który z powodzeniem może zastąpic tradycyjny obiad.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
5 porcji
Składniki
100 mleko
100 śmietana 18%
1 szcz. sól
1 szcz. gałka muszkatołowa
1 szcz. sól, pieprz
1 łyżeczka kminek
500 gr cebula
100 gr boczek
300 gr mąka pszenna krupczatka lubelli
125 gr masło
30 gr mąka pszenna krupczatka lubelli
1 szt jaja kurze całe
2 szt jaja kurze całe
3 łyżka olej
1 łyżka woda
Przygotowanie
Z mąki, soli, masła, wody i jajka, wyrobic kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 min.
Cebulę obrać i poszatkować w kosteczkę, zeszklić na oleju, odsączyć i odstawić do wystygnięcia.
Przygotować nadzienie: wymieszać mleko, śmietanę, mąkę i jajka. Dodać kminek, szczyptę gałki muszkatałowej, sól i pierz.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ułożyć na nim cebulę i pokrojony boczek, zalać nadzieniem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp.190 stopni, przez 30 min
Podawać gorące.