0

Składniki

100 Mililitrów
mleko
100 Mililitrów
śmietana 18%
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Łyżeczka
kminek
500 Gramów
cebula
100 Gramów
boczek
300 Gramów
mąka pszenna krupczatka Lubelli
125 Gramów
masło
30 Gramów
mąka pszenna krupczatka Lubelli
1 Sztuka
jaja kurze całe
2 Sztuki
jaja kurze całe
3 Łyżki
olej
1 Łyżka
woda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z mąki, soli, masła, wody i jajka, wyrobic kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 min.
  2. Cebulę obrać i poszatkować w kosteczkę, zeszklić na oleju, odsączyć i odstawić do wystygnięcia.
  3. Przygotować nadzienie: wymieszać mleko, śmietanę, mąkę i jajka. Dodać kminek, szczyptę gałki muszkatałowej, sól i pierz.
  4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ułożyć na nim cebulę i pokrojony boczek, zalać nadzieniem.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.190 stopni, przez 30 min
  6. Podawać gorące.

Opis

Znakomity, pikantny placek, który z powodzeniem może zastąpic tradycyjny obiad.

Podobne przepisy

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Indyk świąteczny

Przepis
Trudny Ponad 3 godz
Indyk świąteczny

Lasagne z mięsem z kurczaka i szpinakiem

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Lasagne z mięsem z kurczaka i szpinakiem

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Kotleciki z młodej kapusty

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Szybka zupa pieczarkowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Szybka zupa pieczarkowa

Spaghetti alla carbonara

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti alla carbonara

Zapiekanka z kurczakiem i fasolką

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zapiekanka z kurczakiem i fasolką

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!