Tarta cebulowa
m7
Znakomity, pikantny placek, który z powodzeniem może zastąpic tradycyjny obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
731
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Znakomity, pikantny placek, który z powodzeniem może zastąpic tradycyjny obiad.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
100 mleko
100 śmietana 18%
1 szczyp. sól
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. kminek
500 g cebula
100 g boczek
300 g mąka pszenna krupczatka lubelli
125 g masło
30 g mąka pszenna krupczatka lubelli
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka olej
1 łyżka woda
Przygotowanie
Z mąki, soli, masła, wody i jajka, wyrobic kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 min.
Cebulę obrać i poszatkować w kosteczkę, zeszklić na oleju, odsączyć i odstawić do wystygnięcia.
Przygotować nadzienie: wymieszać mleko, śmietanę, mąkę i jajka. Dodać kminek, szczyptę gałki muszkatałowej, sól i pierz.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ułożyć na nim cebulę i pokrojony boczek, zalać nadzieniem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp.190 stopni, przez 30 min
Podawać gorące.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
731
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.