0

Składniki

100 Mililitrów
mleko
100 Mililitrów
śmietana 18%
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Łyżeczka
kminek
500 Gramów
cebula
100 Gramów
boczek
300 Gramów
mąka pszenna krupczatka Lubelli
125 Gramów
masło
30 Gramów
mąka pszenna krupczatka Lubelli
1 Sztuka
jaja kurze całe
2 Sztuki
jaja kurze całe
3 Łyżki
olej
1 Łyżka
woda
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Z mąki, soli, masła, wody i jajka, wyrobic kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 min.
  2. Cebulę obrać i poszatkować w kosteczkę, zeszklić na oleju, odsączyć i odstawić do wystygnięcia.
  3. Przygotować nadzienie: wymieszać mleko, śmietanę, mąkę i jajka. Dodać kminek, szczyptę gałki muszkatałowej, sól i pierz.
  4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ułożyć na nim cebulę i pokrojony boczek, zalać nadzieniem.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.190 stopni, przez 30 min
  6. Podawać gorące.

Opis

Znakomity, pikantny placek, który z powodzeniem może zastąpic tradycyjny obiad.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!