Tarator z orzechami
konkurs
Tarator to nic innego jak chłodnik, wywodzący się z kuchni bałkańskiej. Tradycyjną zupę można wzbogacić orzechami. Danie jest bardzo smaczne i niskokaloryczne. Świetnie się nadaje jako zamiennik tradycyjnej zupy.
0
0 / 0
Tarator to nic innego jak chłodnik, wywodzący się z kuchni bałkańskiej. Tradycyjną zupę można wzbogacić orzechami. Danie jest bardzo smaczne i niskokaloryczne. Świetnie się nadaje jako zamiennik tradycyjnej zupy.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron lubella krajanka
1 szt. kalafior
250 g jogurt naturalny
4 szt. ząbek czosnku
4 łyżka oliwa z oliwek
1 pęcz. świeży koperek
1 pęcz. świeża bazylia
1 pęcz. zielona pietruszka
0.50 szkl. orzechy włoskie
1 szczyp. sól, pieprz
5 szt. kostki lodu
Przygotowanie
Kalafiora umyć i obrać, ugotować i zblendować.
Zieleninę posiekać i wymieszać z kalafiorem, a następnie zalać jogurtem.
Makaron ugotować, odsączyć i wymieszać z resztą.
Doprawić do smaku. Wierzch posypać kruszonymi orzechami, lekko podprażonymi na patelni.
Na koniec dodać kostki lodu.