Tarator z orzechami

konkurs
Tarator z orzechami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tarator to nic innego jak chłodnik, wywodzący się z kuchni bałkańskiej. Tradycyjną zupę można wzbogacić orzechami. Danie jest bardzo smaczne i niskokaloryczne. Świetnie się nadaje jako zamiennik tradycyjnej zupy.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron lubella krajanka

1 szt. kalafior

250 g jogurt naturalny

4 szt. ząbek czosnku

4 łyżka oliwa z oliwek

1 pęcz. świeży koperek

1 pęcz. świeża bazylia

1 pęcz. zielona pietruszka

0.50 szkl. orzechy włoskie

1 szczyp. sól, pieprz

5 szt. kostki lodu

Przygotowanie


Kalafiora umyć i obrać, ugotować i zblendować.

Zieleninę posiekać i wymieszać z kalafiorem, a następnie zalać jogurtem.

Makaron ugotować, odsączyć i wymieszać z resztą.

Doprawić do smaku. Wierzch posypać kruszonymi orzechami, lekko podprażonymi na patelni.

Na koniec dodać kostki lodu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

946

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

108

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły