Tarator z orzechami

edytaziora
Tarator z orzechami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tarator to nic innego jak chłodnik, wywodzący się z kuchni bałkańskiej. Tradycyjną zupę wzbogaciłam orzechami. Danie jest bardzo smaczne i niskokaloryczne. Świetnie się nadaje jako zamiennik tradycyjnej zupy.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g makaron lubella 5-jajeczna krajanka

1 szt. kalafior

250 g jogurt naturalny

4 łyżka oliwa z olliwek

1 pęcz. koperek

2 łodyga bazylia

1 łyżka zielona pietruszka

4 łyżka orzechy włoskie

1 szczyp. sól, pieprz

5 szt. kostki lodu

Przygotowanie


Kalafiora umyć i obrać, ugotować i zblendować.

Zieleninę posiekać i wymieszać z kalafiorem, a następnie zalać jogurtem.

Makaron ugotować, odsączyć i wymieszać z resztą.

Doprawić do smaku. Wierzch posypać kruszonymi orzechami, lekko podprażonymi na patelni.

Na koniec dodać kostki lodu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

419

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły