Tarator z orzechami
edytaziora
Tarator to nic innego jak chłodnik, wywodzący się z kuchni bałkańskiej. Tradycyjną zupę wzbogaciłam orzechami. Danie jest bardzo smaczne i niskokaloryczne. Świetnie się nadaje jako zamiennik tradycyjnej zupy.
0
0 / 0
Tarator to nic innego jak chłodnik, wywodzący się z kuchni bałkańskiej. Tradycyjną zupę wzbogaciłam orzechami. Danie jest bardzo smaczne i niskokaloryczne. Świetnie się nadaje jako zamiennik tradycyjnej zupy.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g makaron lubella 5-jajeczna krajanka
1 szt. kalafior
250 g jogurt naturalny
4 łyżka oliwa z olliwek
1 pęcz. koperek
2 łod. bazylia
1 łyżka zielona pietruszka
4 łyżka orzechy włoskie
1 szcz. sól, pieprz
5 szt. kostki lodu
Przygotowanie
Kalafiora umyć i obrać, ugotować i zblendować.
Zieleninę posiekać i wymieszać z kalafiorem, a następnie zalać jogurtem.
Makaron ugotować, odsączyć i wymieszać z resztą.
Doprawić do smaku. Wierzch posypać kruszonymi orzechami, lekko podprażonymi na patelni.
Na koniec dodać kostki lodu.