Tarator z orzechami
edytaziora
Tarator to nic innego jak chłodnik, wywodzący się z kuchni bałkańskiej. Tradycyjną zupę wzbogaciłam orzechami. Danie jest bardzo smaczne i niskokaloryczne. Świetnie się nadaje jako zamiennik tradycyjnej zupy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
419
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarator to nic innego jak chłodnik, wywodzący się z kuchni bałkańskiej. Tradycyjną zupę wzbogaciłam orzechami. Danie jest bardzo smaczne i niskokaloryczne. Świetnie się nadaje jako zamiennik tradycyjnej zupy.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g makaron lubella 5-jajeczna krajanka
1 szt. kalafior
250 g jogurt naturalny
4 łyżka oliwa z olliwek
1 pęcz. koperek
2 łodyga bazylia
1 łyżka zielona pietruszka
4 łyżka orzechy włoskie
1 szczyp. sól, pieprz
5 szt. kostki lodu
Przygotowanie
Kalafiora umyć i obrać, ugotować i zblendować.
Zieleninę posiekać i wymieszać z kalafiorem, a następnie zalać jogurtem.
Makaron ugotować, odsączyć i wymieszać z resztą.
Doprawić do smaku. Wierzch posypać kruszonymi orzechami, lekko podprażonymi na patelni.
Na koniec dodać kostki lodu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
419
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.