Tarator z orzechami

edytaziora
Tarator z orzechami

0

0 / 0

Tarator to nic innego jak chłodnik, wywodzący się z kuchni bałkańskiej. Tradycyjną zupę wzbogaciłam orzechami. Danie jest bardzo smaczne i niskokaloryczne. Świetnie się nadaje jako zamiennik tradycyjnej zupy.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g makaron lubella 5-jajeczna krajanka

1 szt. kalafior

250 g jogurt naturalny

4 łyżka oliwa z olliwek

1 pęcz. koperek

2 łodyga bazylia

1 łyżka zielona pietruszka

4 łyżka orzechy włoskie

1 szczyp. sól, pieprz

5 szt. kostki lodu

Przygotowanie


1

Kalafiora umyć i obrać, ugotować i zblendować.

2

Zieleninę posiekać i wymieszać z kalafiorem, a następnie zalać jogurtem.

3

Makaron ugotować, odsączyć i wymieszać z resztą.

4

Doprawić do smaku. Wierzch posypać kruszonymi orzechami, lekko podprażonymi na patelni.

5

Na koniec dodać kostki lodu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

419

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły