Tapenada
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Tapenada](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1712314118495.jpg&w=3840&q=75)
Tapenada to wyrazista pasta z oliwek, kaparów, anchois, czosnku i aromatycznych ziół. Doskonale komponuje się z grzankami, kanapkami, tostami lub krakersami. Można jej również użyć jako nadzienie do faszerowanych warzyw lub jako dodatek do mięs i ryb.
1
0 / 0
Tapenada to wyrazista pasta z oliwek, kaparów, anchois, czosnku i aromatycznych ziół. Doskonale komponuje się z grzankami, kanapkami, tostami lub krakersami. Można jej również użyć jako nadzienie do faszerowanych warzyw lub jako dodatek do mięs i ryb.
8
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g czarne lub zielone oliwki
2 łyżecz. kapary
2 szt. filety anchois
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka świeży tymianek posiekany
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżka natka pietruszki pokrojona
Przygotowanie
W blenderze umieść wszystkie składniki.
Zblenduj składniki, aż uzyskasz gładką pastę.
Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku.