Tapenada
EkspertOdKuchni
Tapenada to wyrazista pasta z oliwek, kaparów, anchois, czosnku i aromatycznych ziół. Doskonale komponuje się z grzankami, kanapkami, tostami lub krakersami. Można jej również użyć jako nadzienie do faszerowanych warzyw lub jako dodatek do mięs i ryb.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
282
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tapenada to wyrazista pasta z oliwek, kaparów, anchois, czosnku i aromatycznych ziół. Doskonale komponuje się z grzankami, kanapkami, tostami lub krakersami. Można jej również użyć jako nadzienie do faszerowanych warzyw lub jako dodatek do mięs i ryb.
8
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g czarne lub zielone oliwki
2 łyżecz. kapary
2 szt. filety anchois
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka świeży tymianek posiekany
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżka natka pietruszki pokrojona
Przygotowanie
W blenderze umieść wszystkie składniki.
Zblenduj składniki, aż uzyskasz gładką pastę.
Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
282
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.