Tapenada

EkspertOdKuchni
Tapenada

2

0 / 0

Tapenada to wyrazista pasta z oliwek, kaparów, anchois, czosnku i aromatycznych ziół. Doskonale komponuje się z grzankami, kanapkami, tostami lub krakersami. Można jej również użyć jako nadzienie do faszerowanych warzyw lub jako dodatek do mięs i ryb.

8

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

200 g czarne lub zielone oliwki

2 łyżecz. kapary

2 szt. filety anchois

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka świeży tymianek posiekany

3 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka natka pietruszki pokrojona

Przygotowanie


1

W blenderze umieść wszystkie składniki.

2

Zblenduj składniki, aż uzyskasz gładką pastę.

3

Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

282

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły