Tantanmen ramen

EkspertOdKuchni
Tantanmen ramen

0

0 / 0

Tantanmen ramen to aromatyczna, wyrazista i pikantna wersja japońskiego ramenu, która jest inspirowana chińską kuchnią. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie rozgrzewające, pożywne i bogate w smaku zupy. Tantanmen ramen urzeka soczystym mielonym mięsem, chrupiącymi warzywami, miękkimi nitkami makaronu i kremowym połączeniem masła orzechowego i tahini. Całość doskonale smakuje z zieloną cebulką i ugotowanym jajkiem. Smacznego!

19

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 l bulion drobiowy lub wieprzowy

3 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. imbir tarty

2 łyżka pasta miso

1 łyżecz. tahini

2 łyżka masło orzechowe

2 łyżka sos sojowy

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. olej sezamowy

200 g mielona wieprzowina lub kurczak

1 łyżka olej roślinny

1 szczyp. pieprz

200 g makaron ramen

2 szt. jajka kurze

1 szt. posiekana zielona cebulka

5 szt. grzyby shitake

1 łyżka prażony sezam

Opcjonalnie

1 łyżka pasta doubanjiang

1 łyżka olej chili

Przygotowanie


1

W garnku podgrzej wywar drobiowy lub wieprzowy.

2

Dodaj czosnek, imbir, pastę miso, tahini, łyżkę sosu sojowego, cukier, pokrojone w paski grzyby shitake i olej sezamowy.

3

Dokładnie wymieszaj, a następnie gotuj na małym ogniu, aby smaki dobrze się połączyły.

4

Na koniec dodaj masło orzechowe i wymieszaj, aby się rozpuściło.

5

Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj mięso mielone oraz pastę doubanjiang (jeśli używasz).

6

Smaż całość, dopóki mięso nie będzie zrumienione.

7

Dodaj łyżkę sosu sojowego i szczyptę pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj.

8

W międzyczasie ugotuj jajka na półmiękko i makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i odłóż na bok.

9

Do każdej miski wlej porcję gorącego bulionu, następnie dodaj makaron.

10

Na wierzch wyłóż mięso, połówki jajek, grzyby shitake i posiekaną zieloną cebulkę.

11

Całość posyp prażonym sezamem i, jeśli lubisz ostrość, dodaj olej chili.

12

Tantanmen serwuj na gorąco, zaraz po przygotowaniu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły