Tantanmen ramen
EkspertOdKuchni
Tantanmen ramen to aromatyczna, wyrazista i pikantna wersja japońskiego ramenu, która jest inspirowana chińską kuchnią. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie rozgrzewające, pożywne i bogate w smaku zupy. Tantanmen ramen urzeka soczystym mielonym mięsem, chrupiącymi warzywami, miękkimi nitkami makaronu i kremowym połączeniem masła orzechowego i tahini. Całość doskonale smakuje z zieloną cebulką i ugotowanym jajkiem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tantanmen ramen to aromatyczna, wyrazista i pikantna wersja japońskiego ramenu, która jest inspirowana chińską kuchnią. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie rozgrzewające, pożywne i bogate w smaku zupy. Tantanmen ramen urzeka soczystym mielonym mięsem, chrupiącymi warzywami, miękkimi nitkami makaronu i kremowym połączeniem masła orzechowego i tahini. Całość doskonale smakuje z zieloną cebulką i ugotowanym jajkiem. Smacznego!
19
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 l bulion drobiowy lub wieprzowy
3 szt. ząbki czosnku
1 łyżecz. imbir tarty
2 łyżka pasta miso
1 łyżecz. tahini
2 łyżka masło orzechowe
2 łyżka sos sojowy
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. olej sezamowy
200 g mielona wieprzowina lub kurczak
1 łyżka olej roślinny
1 szczyp. pieprz
200 g makaron ramen
2 szt. jajka kurze
1 szt. posiekana zielona cebulka
5 szt. grzyby shitake
1 łyżka prażony sezam
Opcjonalnie
1 łyżka pasta doubanjiang
1 łyżka olej chili
Przygotowanie
W garnku podgrzej wywar drobiowy lub wieprzowy.
Dodaj czosnek, imbir, pastę miso, tahini, łyżkę sosu sojowego, cukier, pokrojone w paski grzyby shitake i olej sezamowy.
Dokładnie wymieszaj, a następnie gotuj na małym ogniu, aby smaki dobrze się połączyły.
Na koniec dodaj masło orzechowe i wymieszaj, aby się rozpuściło.
Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj mięso mielone oraz pastę doubanjiang (jeśli używasz).
Smaż całość, dopóki mięso nie będzie zrumienione.
Dodaj łyżkę sosu sojowego i szczyptę pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj.
W międzyczasie ugotuj jajka na półmiękko i makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i odłóż na bok.
Do każdej miski wlej porcję gorącego bulionu, następnie dodaj makaron.
Na wierzch wyłóż mięso, połówki jajek, grzyby shitake i posiekaną zieloną cebulkę.
Całość posyp prażonym sezamem i, jeśli lubisz ostrość, dodaj olej chili.
Tantanmen serwuj na gorąco, zaraz po przygotowaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.