Takoyaki – japońskie kulki z ośmiornicą

EkspertOdKuchni
 Takoyaki – japońskie kulki z ośmiornicą

0

0 / 0

Takoyaki to tradycyjne japońskie przekąski w formie małych kulek, przygotowywanych z ciasta na bazie mąki, jajek i bulionu dashi. Głównym składnikiem nadającym unikalny smak jest kawałek ośmiornicy, który stanowi nadzienie każdej kuleczki. Całość jest smażona w specjalnej formie, aż do uzyskania chrupiącego wierzchu, a miękkiego wnętrza. To pyszne danie z pewnością zachwyci wszystkich miłośników orientalnej kuchni. Smacznego!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g mąka pszenna lubella

2 szt. jajka kurze

500 ml bulion dashi

100 g ośmiornica gotowana

2 łyżka cebula dymka

2 łyżka imbir marynowany

2 łyżka rozgniecione chipsy ziemniaczane

1 szt. olej do smażenia

1 szt. nori

1 szt. płatki bonito do posypania

1 szt. sos okonomi do polania

1 szt. majonez

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę, bulion dashi i jajka, aż uzyskasz gładkie ciasto.

2

Rozgrzej specjalną patelnię do takoyaki na średnim ogniu i natłuść powierzchnię każdej komórki w patelni olejem.

3

Wlej ciasto do każdej komórki, zostawiając trochę miejsca na dodanie ośmiornicy.

4

Dodaj kawałki ośmiornicy do każdej foremki.

5

Wierzch każdej kuleczki ciasta posyp cebulą dymką, posiekanymi chipsami ziemniaczanymi i marynowanym imbirem.

6

Smaż takoyaki przez około 10 minut, obracając je za pomocą specjalnej drewnianej pałeczki lub widelca, aż będą równomiernie zrumienione.

7

Gdy każda porcja będzie chrupiąca i zarumieniona, wyłóż takoyaki na talerz.

8

Wierzch polej sosem okonomi i majonezem. Na koniec posyp całość płatkami bonito i wodorostami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

223

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

38

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły