Tajski burger ze smażonym kurczakiem

Lubella
Tajski burger ze smażonym kurczakiem

0

0 / 0

Poznaj przepis na tajski burger ze smażonym kurczakiem, który łączy streetfoodowy charakter z egzotycznymi smakami Azji. Soczyste mięso w chrupiącej panierce, intensywny sos curry i świeży, lekko pikantny coleslaw z pewnością przypadną do gustu fanom wyrazistych smaków i pożywnych dań. To świetna alternatywa dla klasycznego burgera – idealna na szybki obiad lub kolację ze znajomymi. Smacznego!

30

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. udka z kurczaka bez skóry i kości

4 szt. bułki maślane

1 łyżka masło

0.50 l olej do smażenia

Surówka Coleslaw

1 szt. młoda kapusta

0.50 pęcz. cebula dymka

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. olej sezamowy

4 łyżka majonez

1 łyżka sok z cytryny

0.50 łyżecz. cukier puder

1 łyżka sezam czarny

0.50 łyżecz. płatki chili

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Sos

2 łyżka majonez

1 łyżecz. chilli prażone w oleju

1 łyżecz. sos sriracha

Sos curry

1 szt. imbir 1 cm

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka pasta curry czerwona

150 ml mleko kokosowe

1 łyżecz. cukier

2 łyżka sok z limonki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Panierka

50 g skrobia ziemniaczana

150 g mąka pszenna lubella

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. pieprz cayenne

1 łyżka masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Kapustę obrać z wierzchnich liści i poszatkować na cienkie paski.

2

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulkę dymkę i resztę składników. Dokładnie wymieszać.

3

W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu.

4

W dużej misce wymieszać składniki panierki.

5

W garnku przesmażyć na maśle starty czosnek i imbir. Dodać pastę curry oraz mleko kokosowe, doprawić sokiem z limonki, cukrem, pieprzem i solą do smaku. Gotować 5 minut.

6

Udka podzielić na 4 jednakowe porcje.

7

Panierować w mące z przyprawami, następnie zanurzyć w wodzie i znowu w panierce. Powtórzyć dwa razy.

8

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto, około 6–7 minut.

9

Usmażonego kurczaka zanurzyć w sosie curry tak, aby pokrył całą powierzchnię panierki.

10

Bułki przeciąć na pół i tostować na patelni z masłem z obu stron.

11

Na spód bułki nałożyć porcję coleslawa, położyć kurczaka w panierce z curry, polać sosem, posypać posiekaną cebulką dymką i przykryć wierzchnią częścią bułki.

12

Podawaj od razu – najlepiej smakuje na ciepło, z ulubionymi dodatkami lub frytkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły