Tajski burger ze smażonym kurczakiem

Lubella

Poznaj przepis na tajski burger ze smażonym kurczakiem, który łączy streetfoodowy charakter z egzotycznymi smakami Azji. Soczyste mięso w chrupiącej panierce, intensywny sos curry i świeży, lekko pikantny coleslaw z pewnością przypadną do gustu fanom wyrazistych smaków i pożywnych dań. To świetna alternatywa dla klasycznego burgera – idealna na szybki obiad lub kolację ze znajomymi. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Poznaj przepis na tajski burger ze smażonym kurczakiem, który łączy streetfoodowy charakter z egzotycznymi smakami Azji. Soczyste mięso w chrupiącej panierce, intensywny sos curry i świeży, lekko pikantny coleslaw z pewnością przypadną do gustu fanom wyrazistych smaków i pożywnych dań. To świetna alternatywa dla klasycznego burgera – idealna na szybki obiad lub kolację ze znajomymi. Smacznego!
30
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. udka z kurczaka bez skóry i kości
4 szt. bułki maślane
1 łyżka masło
0.50 l olej do smażenia
Surówka Coleslaw
1 szt. młoda kapusta
0.50 pęcz. cebula dymka
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. olej sezamowy
4 łyżka majonez
1 łyżka sok z cytryny
0.50 łyżecz. cukier puder
1 łyżka sezam czarny
0.50 łyżecz. płatki chili
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Sos
2 łyżka majonez
1 łyżecz. chilli prażone w oleju
1 łyżecz. sos sriracha
Sos curry
1 szt. imbir 1 cm
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka pasta curry czerwona
150 ml mleko kokosowe
1 łyżecz. cukier
2 łyżka sok z limonki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Panierka
50 g skrobia ziemniaczana
150 g mąka pszenna lubella
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. pieprz cayenne
1 łyżka masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Kapustę obrać z wierzchnich liści i poszatkować na cienkie paski.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulkę dymkę i resztę składników. Dokładnie wymieszać.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu.
W dużej misce wymieszać składniki panierki.
W garnku przesmażyć na maśle starty czosnek i imbir. Dodać pastę curry oraz mleko kokosowe, doprawić sokiem z limonki, cukrem, pieprzem i solą do smaku. Gotować 5 minut.
Udka podzielić na 4 jednakowe porcje.
Panierować w mące z przyprawami, następnie zanurzyć w wodzie i znowu w panierce. Powtórzyć dwa razy.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto, około 6–7 minut.
Usmażonego kurczaka zanurzyć w sosie curry tak, aby pokrył całą powierzchnię panierki.
Bułki przeciąć na pół i tostować na patelni z masłem z obu stron.
Na spód bułki nałożyć porcję coleslawa, położyć kurczaka w panierce z curry, polać sosem, posypać posiekaną cebulką dymką i przykryć wierzchnią częścią bułki.
Podawaj od razu – najlepiej smakuje na ciepło, z ulubionymi dodatkami lub frytkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.