Tajska zupa z krewetkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tajska zupa z krewetkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976955025.jpeg&w=3840&q=75)
Przedstawiamy wariację na temat tajskiej zupy z krewetkami. Orientalna, pełna warzyw, krewetek i pysznych dodatków.
0
3.7 / 3
Przedstawiamy wariację na temat tajskiej zupy z krewetkami. Orientalna, pełna warzyw, krewetek i pysznych dodatków.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. sok z limonek
1 łyżecz. imbir
1 l bulion warzywny
250 g krewetki królewskie
150 g pieczarki
100 g makaron
1 szt. ząbek czosnku
2 szt. trawa cytrynowa
4 szt. kapusta pekińska
1 łyżka sos rybny
1 łyżka pasta curry
1 łyżka kolendra
Przygotowanie
Makaron zalać wrzątkiem i gotować 3 minuty. W rondlu wymieszać bulion drobiowy, sos rybny, czosnek drobno posiekany, imbir. Doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby pokrojone na plasterki, trawę cytrynową, poszatkowana kapustę i gotować 5 minut.
W woku lub na patelni wlać trochę oliwy, mocno rozgrzać i wrzucić krewetki i pastę curry, Szybko przesmażyć. Zalać chochlą zupy i przelać wszystko do garnka z zupą. Przyprawić sokiem z limonki, pieprzem, solą (ewentualnie odrobina cukru jeśli zbyt kwaśna). Gotować 2 minuty. Dodać makaron. Posypać kolendra. Można dodać jeszcze pasty curry jeśli dla kogoś jest zbyt mało pikantna.