Tajska zupa z krewetkami

m7
Tajska zupa z krewetkami

0

3.7 / 3

Przedstawiamy wariację na temat tajskiej zupy z krewetkami. Orientalna, pełna warzyw, krewetek i pysznych dodatków.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżeczka sok z limonek

1 łyżeczka imbir

1 l bulion warzywny

250 g krewetki królewskie

150 g pieczarki

100 g makaron

1 szt. ząbek czosnku

2 szt. trawa cytrynowa

4 szt. kapusta pekińska

1 łyżka sos rybny

1 łyżka pasta curry

1 łyżka kolendra

Przygotowanie


1

Makaron zalać wrzątkiem i gotować 3 minuty. W rondlu wymieszać bulion drobiowy, sos rybny, czosnek drobno posiekany, imbir. Doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby pokrojone na plasterki, trawę cytrynową, poszatkowana kapustę i gotować 5 minut.

2

W woku lub na patelni wlać trochę oliwy, mocno rozgrzać i wrzucić krewetki i pastę curry, Szybko przesmażyć. Zalać chochlą zupy i przelać wszystko do garnka z zupą. Przyprawić sokiem z limonki, pieprzem, solą (ewentualnie odrobina cukru jeśli zbyt kwaśna). Gotować 2 minuty. Dodać makaron. Posypać kolendra. Można dodać jeszcze pasty curry jeśli dla kogoś jest zbyt mało pikantna.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły