Tajska sałatka z czerwonej kapusty

Tymbark
Tajska sałatka z czerwonej kapusty

0

0 / 0

Tajska sałatka z czerwonej kapusty to doskonały wybór na orzeźwiającą przekąskę w ciągu dnia lub lekki obiad. Idealnie sprawdzi się również na różnego rodzaju imprezy, przyjęcia i spotkania na świeżym powietrzu. Połączenie czerwonej kapusty z papryką czerwoną, orzeszkami ziemnymi, marchewką, szczypiorkiem, kolendrą, ciecierzycą, masłem orzechowym i wyrazistymi przyprawami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kolorowych i pełnych wartości odżywczych potraw. Życzymy smacznego!

15

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. czerwona kapusta

1 szt. papryka czerwona

100 g orzeszki ziemne

1 szt. marchewka

1 pęcz. szczypiorek

1 pęcz. kolendra

1 puszka ciecierzyca konserwowa

4 łyżka masło orzechowe

20 g imbir

1 szt. ząbki czosnku

1 łyżka sos sojowy

1 szt. limonka

1 szczyp. cukier

1 szczyp. sól

1 szczyp. curry w proszku

Przygotowanie


1

W kielichu blendera umieszczamy masło orzechowe. Dodajemy imbir, czosnek, sos sojowy, sok z limonki, szczyptę soli, curry i cukier. Całość blendujemy na gładką masę i odstawiamy sos do lodówki.

2

Kapustę czerwoną kroimy drobno i przekładamy do miski. Dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w słupki i marchewkę startą na dużych oczkach. Ciecierzycę konserwową odsączamy z zalewy i wsypujemy do miski.

3

Schłodzony sos mieszamy z kapustą. Dodajemy drobno pokrojoną kolendrę i szczypiorek. Całość posypujemy orzeszkami ziemnymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły