Tajska sałatka z czerwonej kapusty
Tajska sałatka z czerwonej kapusty to doskonały wybór na orzeźwiającą przekąskę w ciągu dnia lub lekki obiad. Idealnie sprawdzi się również na różnego rodzaju imprezy, przyjęcia i spotkania na świeżym powietrzu. Połączenie czerwonej kapusty z papryką czerwoną, orzeszkami ziemnymi, marchewką, szczypiorkiem, kolendrą, ciecierzycą, masłem orzechowym i wyrazistymi przyprawami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kolorowych i pełnych wartości odżywczych potraw. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
445
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tajska sałatka z czerwonej kapusty to doskonały wybór na orzeźwiającą przekąskę w ciągu dnia lub lekki obiad. Idealnie sprawdzi się również na różnego rodzaju imprezy, przyjęcia i spotkania na świeżym powietrzu. Połączenie czerwonej kapusty z papryką czerwoną, orzeszkami ziemnymi, marchewką, szczypiorkiem, kolendrą, ciecierzycą, masłem orzechowym i wyrazistymi przyprawami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kolorowych i pełnych wartości odżywczych potraw. Życzymy smacznego!
15
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. czerwona kapusta
1 szt. papryka czerwona
100 g orzeszki ziemne
1 szt. marchewka
1 pęcz. szczypiorek
1 pęcz. kolendra
1 puszka ciecierzyca konserwowa
4 łyżka masło orzechowe
20 g imbir
1 szt. ząbki czosnku
1 łyżka sos sojowy
1 szt. limonka
1 szczyp. cukier
1 szczyp. sól
1 szczyp. curry w proszku
Przygotowanie
W kielichu blendera umieszczamy masło orzechowe. Dodajemy imbir, czosnek, sos sojowy, sok z limonki, szczyptę soli, curry i cukier. Całość blendujemy na gładką masę i odstawiamy sos do lodówki.
Kapustę czerwoną kroimy drobno i przekładamy do miski. Dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w słupki i marchewkę startą na dużych oczkach. Ciecierzycę konserwową odsączamy z zalewy i wsypujemy do miski.
Schłodzony sos mieszamy z kapustą. Dodajemy drobno pokrojoną kolendrę i szczypiorek. Całość posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
445
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.