Tagliatelle ze szpinakiem, kremówką i suszonymi pomidorami
tyna
Obłędny makaron w śmietanowo-szpinakowym sosie z suszonymi pomidorami i oliwkami to niebo na talerzu. Wystarczy chwila, aby wyczarować to pyszne danie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
700
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Obłędny makaron w śmietanowo-szpinakowym sosie z suszonymi pomidorami i oliwkami to niebo na talerzu. Wystarczy chwila, aby wyczarować to pyszne danie.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szczyp. parmezan
400 g szpinak mrożony
400 g makaron tagliatelle
100 g oliwki zielone marynowane
100 g suszone pomidory w zalewie
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Na 2 łyżkach oliwy krótko podsmażamy czosnek i cebulę pokrojone w kostkę, dodajemy rozmrożony i odsączony z wody szpinak.
Jak szpinak podsmaży się na oliwie z czosnkiem, wbijamy całe jajko szybko mieszając aby rozprowadzić jajko po całym szpinaku zanim się zetnie, dodajemy kremówkę.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Makaron mieszamy na patelni z sosem, zielonymi oliwkami oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski.
Podajemy posypany startym parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
700
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.