Tagliatelle ze szpinakiem, kremówką i suszonymi pomidorami

tyna
Tagliatelle ze szpinakiem, kremówką i suszonymi pomidorami

0

0 / 0

Obłędny makaron w śmietanowo-szpinakowym sosie z suszonymi pomidorami i oliwkami to niebo na talerzu. Wystarczy chwila, aby wyczarować to pyszne danie.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

1 szczyp. parmezan

400 g szpinak mrożony

400 g makaron tagliatelle

100 g oliwki zielone marynowane

100 g suszone pomidory w zalewie

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Na 2 łyżkach oliwy krótko podsmażamy czosnek i cebulę pokrojone w kostkę, dodajemy rozmrożony i odsączony z wody szpinak.

2

Jak szpinak podsmaży się na oliwie z czosnkiem, wbijamy całe jajko szybko mieszając aby rozprowadzić jajko po całym szpinaku zanim się zetnie, dodajemy kremówkę.

3

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

4

Makaron mieszamy na patelni z sosem, zielonymi oliwkami oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski.

5

Podajemy posypany startym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

700

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

76

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły