Tagliatelle ze szpinakiem, awokado i prażonymi migdałami w sosie serowym
lubella
Makaron, awokado i prażone migdały to propozycja na zdrowy, zielony posiłek!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1138
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
86
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Makaron, awokado i prażone migdały to propozycja na zdrowy, zielony posiłek!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron lubella wstążki długie
1 szkl. śmietanka 30%
1 szkl. ser cheddar starty
1 szt. awokado
0.25 szkl. płatki migdałowe
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka masło klarowane
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Ugotować makaron al dente, odcedzając zostawić 1/3 szklanki wody.
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać drobniutko posiekany szpinak oraz sprasowany czosnek i podsmażyć, aż szpinak zwiędnie.
Wlać wodę oraz śmietankę i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron oraz starty ser, przemieszać.
Podawać na gorąco z awokado oraz prażonymi płatkami migdałowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1138
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
86
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.