8

Składniki

1 Sztuka
makaron pełne ziarno tagliatelle
0.6 Kilograma
Biała kiełbasa wieprzowa
1 Sztuka
por
1 Sztuka
cebula
33 Mililitry
śmietanka kremowa 30%
0.5 Sztuki
sok z cytryny
1 Pęczek
Lubczyk
1 Szczypta
sól, pieprz
2 Łyżki
oliwa z oliwek
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. W głębokiej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w pół plasterki porem. Gdy ładnie się zrumienią i zmiękną, wrzucaj na patelnię małe pulpeciki wyciągając surowe mięso z kiełbasy trzema palcami i delikatnie mieszaj tak, aby się ładnie obsmażyły.
  2. Całość zalej śmietanką i sokiem z cytryny – pogotuj przez chwilkę, aż sos się zredukuje, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym drobno lubczykiem. Wymieszaj z ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu makaronem.
  3. Nałóż na talerze i udekoruj listkiem lubczyku. Kiedy uznasz, że sos jest zbyt gęsty, najlepiej użyć do rozcieńczania go wody z garnka, w którym gotowaliśmy makaron.

Podobne przepisy

Dorsz w sosie chrzanowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Dorsz w sosie chrzanowym

Sałatka makaronowa z roszponką

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sałatka makaronowa z roszponką

Zupa porowa z ziemniakami i chrzanem

Przepis
Średni Do 1 godz
Zupa porowa z ziemniakami i chrzanem

Pełnoziarniste burgery z łososiem, warzywami, ziołowym jog...

Przepis
Łatwy Do 40 min
Pełnoziarniste burgery z łososiem, warzywami, ziołowym jogurtem i ketchupem

Chrupiąca golonka z warzywnego bulioniu w ketchupowej maryna...

Przepis
Średni Do 2 godz
Chrupiąca golonka z warzywnego bulioniu w ketchupowej marynacie

Fantazja szparagowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Fit szaszłyk paprykowy z ketchupem na ostro

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fit szaszłyk paprykowy z ketchupem na ostro

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!