Tagliatelle z wieprzowymi klopsikami w sosie śmietanowo-porowym

lubella
Tagliatelle z wieprzowymi klopsikami w sosie śmietanowo-porowym

1

3.5 / 8

Tagliatelle z wieprzowymi klopsikami w sosie śmietanowo-porowym. Na to niezwykle ciekawe danie wystarczy Ci niecałe 40 minut i podstawowe umiejętności kulinarne. Efekt końcowy? Spektakularny! Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. makaron pełne ziarno tagliatelle

0.60 kg biała kiełbasa wieprzowa

1 szt. por

1 szt. cebula

33 śmietanka kremowa 30%

0.50 szt. sok z cytryny

1 pęcz. lubczyk

1 szcz. sól, pieprz

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

W głębokiej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w pół plasterki porem. Gdy ładnie się zrumienią i zmiękną, wrzucaj na patelnię małe pulpeciki wyciągając surowe mięso z kiełbasy trzema palcami i delikatnie mieszaj tak, aby się ładnie obsmażyły.

2

Całość zalej śmietanką i sokiem z cytryny – pogotuj przez chwilkę, aż sos się zredukuje, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym drobno lubczykiem. Wymieszaj z ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu makaronem.

3

Nałóż na talerze i udekoruj listkiem lubczyku. Kiedy uznasz, że sos jest zbyt gęsty, najlepiej użyć do rozcieńczania go wody z garnka, w którym gotowaliśmy makaron.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły