Tagliatelle z wieprzowymi klopsikami w sosie śmietanowo-porowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Tagliatelle z wieprzowymi klopsikami w sosie śmietanowo-porowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975877555.jpeg&w=3840&q=75)
Tagliatelle z wieprzowymi klopsikami w sosie śmietanowo-porowym. Na to niezwykle ciekawe danie wystarczy Ci niecałe 40 minut i podstawowe umiejętności kulinarne. Efekt końcowy? Spektakularny! Smacznego!
1
3.5 / 8
Tagliatelle z wieprzowymi klopsikami w sosie śmietanowo-porowym. Na to niezwykle ciekawe danie wystarczy Ci niecałe 40 minut i podstawowe umiejętności kulinarne. Efekt końcowy? Spektakularny! Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. makaron pełne ziarno tagliatelle
0.60 kg biała kiełbasa wieprzowa
1 szt. por
1 szt. cebula
33 śmietanka kremowa 30%
0.50 szt. sok z cytryny
1 pęcz. lubczyk
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
W głębokiej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w pół plasterki porem. Gdy ładnie się zrumienią i zmiękną, wrzucaj na patelnię małe pulpeciki wyciągając surowe mięso z kiełbasy trzema palcami i delikatnie mieszaj tak, aby się ładnie obsmażyły.
Całość zalej śmietanką i sokiem z cytryny – pogotuj przez chwilkę, aż sos się zredukuje, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym drobno lubczykiem. Wymieszaj z ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu makaronem.
Nałóż na talerze i udekoruj listkiem lubczyku. Kiedy uznasz, że sos jest zbyt gęsty, najlepiej użyć do rozcieńczania go wody z garnka, w którym gotowaliśmy makaron.