Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina

admin_1
Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina

0

4 / 1

Znudzony standardowymi obiadami? Co powiesz na danie w stylu włoskim? Nasza propozycja to makaron tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina. Przepis sprawdzi się również jako wykwintna kolacja.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 opak. makaron malma tagliatelle n 54

150 g szyjki rakowe

1 szt. cebula

25 g pomidorki cherry

100 białe wino

50 g masło

1 pęcz. bazylia

1 łyżecz. oliwa z oliwek

1 łyżka pieprz zielony z zalewy

2 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli przez 7 minut do uzyskania al dente.

2

Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ok. 1 minucie dodajemy do nich zielony pieprz, szyjki rakowe a także pokrojone pomidorki.

3

Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dolewamy białe wino. Gotujemy wszystkie składniki do momentu aż wino odparuje.

4

Po tym czasie dodajemy posiekane zimne masło, cały czas mieszając – by powstała jednolita, jedwabista masa

5

Powstały aromatyczny sos mieszamy z wcześniej przygotowanym makaronem.

6

Danie dekorujemy posiekaną bazylią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1027

kcal

Białka

39

gram

Węglowodany

144

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły