Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina
admin_1
Znudzony standardowymi obiadami? Co powiesz na danie w stylu włoskim? Nasza propozycja to makaron tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina. Przepis sprawdzi się również jako wykwintna kolacja.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1027
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
144
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Znudzony standardowymi obiadami? Co powiesz na danie w stylu włoskim? Nasza propozycja to makaron tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina. Przepis sprawdzi się również jako wykwintna kolacja.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 opak. makaron malma tagliatelle n 54
150 g szyjki rakowe
1 szt. cebula
25 g pomidorki cherry
100 białe wino
50 g masło
1 pęcz. bazylia
1 łyżecz. oliwa z oliwek
1 łyżka pieprz zielony z zalewy
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli przez 7 minut do uzyskania al dente.
Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ok. 1 minucie dodajemy do nich zielony pieprz, szyjki rakowe a także pokrojone pomidorki.
Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dolewamy białe wino. Gotujemy wszystkie składniki do momentu aż wino odparuje.
Po tym czasie dodajemy posiekane zimne masło, cały czas mieszając – by powstała jednolita, jedwabista masa
Powstały aromatyczny sos mieszamy z wcześniej przygotowanym makaronem.
Danie dekorujemy posiekaną bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1027
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
144
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.