Tagliatelle z grzybowo-dyniowym sosem

Lubella
Tagliatelle z grzybowo-dyniowym sosem

0

0 / 0

Tagliatelle z grzybowo-dyniowym sosem to idealne jesienne danie, które łączy w sobie aromat świeżych, leśnych grzybów i naturalną słodycz dyni. Kremowy sos przygotowany na bazie purée z dyni, podsmażonej cebuli, czosnku i śmietanki otula szerokie wstążki makaronu, tworząc pełne smaku i sycące danie. To połączenie prostoty włoskiej kuchni z sezonowymi polskimi składnikami sprawia, że potrawa smakuje wyjątkowo zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g makaron lubella tagliatelle

300 g dynia

200 g grzyby leśne

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

150 ml śmietanka 30%

2 łyżka masło

2 łyżka oliwa

50 g parmezan tarty

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. gałka muszkatołowa

1 pęcz. natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie


1

Dynię ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10–12 minut), a następnie zblenduj na gładkie purée.

2

Na patelni rozgrzej masło z oliwą, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.

3

Dorzuć pokrojone w plasterki grzyby, smaż ok. 5–7 minut, aż odparują wodę.

4

Dodaj purée z dyni i wymieszaj.

5

Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotuj na małym ogniu 3–4 minuty, aż sos zgęstnieje.

6

Ugotuj tagliatelle al dente, odcedź i przełóż na patelnię z sosem. Wymieszaj dokładnie.

7

Podawaj posypane startym parmezanem i świeżą pietruszką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

113

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

4

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły