Tacos z wołowiną i sosem na bazie dżemu ananasowego

maspexdigital
Tacos z wołowiną i sosem na bazie dżemu ananasowego

0

0 / 0

Tacos z wołowiną i sosem na bazie dżemu ananasowego świetnie sprawdzą się na kolację lub na spotkanie ze znajomymi. Tacos w meksykańskim stylu są znakomite.

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

150 g mąka pszenna tortowa lubella

50 g mąka kukurydziana

50 g olej rzepakowy

150 woda

0.50 łyżeczka sól

200 g polędwica wołowa

1 pusz. fasola czerwona konserwowa

0.50 szt. awokado

4 łyżka olej

3 łyżka niskosłodzony dżem ananasowy łowicz

1 łyżeczka papryka słodka mielona

1 łyżeczka sos sojowy

0.30 łyżeczka papryka ostra mielona

0.30 łyżeczka pieprz

1 łyżeczka sok z limonki

Przygotowanie


1

Składniki na tacos dokładnie wymieszać, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 5 porcji, te znowu na pół, rozwałkować każdą na okrąg o średnicy 15 cm. Smażyć na rozgrzanej patelni po 1 minucie na każdej ze stron.

2

Usmażone placki, każdorazowo zakrywać ściereczką, aby nie straciły elastyczności. Usmażone placki powiesić na kratce w piekarniku (na 3 prętach). Piec z funkcją termoobiegu, około 10 minut w 150 stopniach, a następnie otworzyć piekarnik i pozostawić tak do wystygnięcia.

3

Polędwicę pokroić w paski, doprawić i podsmażyć na rozgrzanym oleju, około 2 minuty. Dodać odcedzoną czerwona fasolę.

4

Olej z patelni przelać do miseczki, dodać dżem ananasowy, sok z limonki i wymieszać.

5

Na spód tacos położyć porcję mięsa z fasolą, awokado pokrojone w kostkę, a na górę sos ananasowy. Udekorować świeżą kolendrą.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły