Tacos z szarpaną wieprzowiną
EkspertOdKuchni
Tacos z szarpaną wieprzowiną to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych smaków i kuchni inspirowanej tradycyjnymi potrawami meksykańskimi. To aromatyczne połączenie soczystej łopatki wieprzowej z wyrazistą salsą mango, sałatą, kukurydzą i jalapeno, które idealnie sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi, grillach lub imprezach na świeżym powietrzu. To również świetny wybór na obiad lub kolację. Życzymy smacznego!
1
0 / 0
Tacos z szarpaną wieprzowiną to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych smaków i kuchni inspirowanej tradycyjnymi potrawami meksykańskimi. To aromatyczne połączenie soczystej łopatki wieprzowej z wyrazistą salsą mango, sałatą, kukurydzą i jalapeno, które idealnie sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi, grillach lub imprezach na świeżym powietrzu. To również świetny wybór na obiad lub kolację. Życzymy smacznego!
21
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg łopatka wieprzowa
300 ml bulion warzywny
10 szt. tortilla do taco
1 puszka kukurydza w puszce
0.50 opak. jalapeno w zalewie
1 szt. mix sałat
0.50 pęcz. kolendra
1 łyżecz. wędzona papryka
1 łyżecz. oregano
1 łyżecz. chili
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz czarny
1 łyżecz. kmin rzymski
1 szt. limonka
Salsa mango
1 szt. mango
0.50 szt. cebula czerwona
1 łyżecz. jalapeno w zalewie
0.50 pęcz. kolendra
1 szt. limonka
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Łopatkę wieprzową nacieramy przyprawami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Mięso podlewamy bulionem warzywnym i zawijamy folią aluminiową. Pieczemy około 2,5 godziny w piekarniku rozgrzanym na 220°C.
Po wypieczeniu rozdrabniamy mięso i zalewamy delikatnie sosem, w którym się piekło i mieszamy, aby nie było suche.
W misce mieszamy pokrojone drobne mango, czerwoną cebulę, jalapeno, kolendrę i sok z limonki. Doprawiamy solą do smaku.
Podgrzewamy tortille do tacos na suchej patelni lub w piekarniku przez kilka minut.
Każdą tortillę smarujemy salsą mango. Na wierzch kładziemy garść sałat i szarpaną wołowinę. Dodajemy kukurydzę i papryczki jalapeno.
Tacosy z szarpaną wieprzowiną podajemy z kolendrą i limonką.