Tacos z szarpaną wieprzowiną

EkspertOdKuchni
Tacos z szarpaną wieprzowiną

1

0 / 0

Tacos z szarpaną wieprzowiną to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych smaków i kuchni inspirowanej tradycyjnymi potrawami meksykańskimi. To aromatyczne połączenie soczystej łopatki wieprzowej z wyrazistą salsą mango, sałatą, kukurydzą i jalapeno, które idealnie sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi, grillach lub imprezach na świeżym powietrzu. To również świetny wybór na obiad lub kolację. Życzymy smacznego!

21

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg łopatka wieprzowa

300 ml bulion warzywny

10 szt. tortilla do taco

1 puszka kukurydza w puszce

0.50 opak. jalapeno w zalewie

1 szt. mix sałat

0.50 pęcz. kolendra

1 łyżecz. wędzona papryka

1 łyżecz. oregano

1 łyżecz. chili

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz czarny

1 łyżecz. kmin rzymski

1 szt. limonka

Salsa mango

1 szt. mango

0.50 szt. cebula czerwona

1 łyżecz. jalapeno w zalewie

0.50 pęcz. kolendra

1 szt. limonka

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Łopatkę wieprzową nacieramy przyprawami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2

Mięso podlewamy bulionem warzywnym i zawijamy folią aluminiową. Pieczemy około 2,5 godziny w piekarniku rozgrzanym na 220°C.

3

Po wypieczeniu rozdrabniamy mięso i zalewamy delikatnie sosem, w którym się piekło i mieszamy, aby nie było suche.

4

W misce mieszamy pokrojone drobne mango, czerwoną cebulę, jalapeno, kolendrę i sok z limonki. Doprawiamy solą do smaku.

5

Podgrzewamy tortille do tacos na suchej patelni lub w piekarniku przez kilka minut.

6

Każdą tortillę smarujemy salsą mango. Na wierzch kładziemy garść sałat i szarpaną wołowinę. Dodajemy kukurydzę i papryczki jalapeno.

7

Tacosy z szarpaną wieprzowiną podajemy z kolendrą i limonką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły