Tacos z szarpaną wieprzowiną

EkspertOdKuchni

Tacos z szarpaną wieprzowiną to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych smaków i kuchni inspirowanej tradycyjnymi potrawami meksykańskimi. To aromatyczne połączenie soczystej łopatki wieprzowej z wyrazistą salsą mango, sałatą, kukurydzą i jalapeno, które idealnie sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi, grillach lub imprezach na świeżym powietrzu. To również świetny wybór na obiad lub kolację. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
340
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Tacos z szarpaną wieprzowiną to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych smaków i kuchni inspirowanej tradycyjnymi potrawami meksykańskimi. To aromatyczne połączenie soczystej łopatki wieprzowej z wyrazistą salsą mango, sałatą, kukurydzą i jalapeno, które idealnie sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi, grillach lub imprezach na świeżym powietrzu. To również świetny wybór na obiad lub kolację. Życzymy smacznego!
21
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg łopatka wieprzowa
300 ml bulion warzywny
10 szt. tortilla do taco
1 puszka kukurydza w puszce
0.50 opak. jalapeno w zalewie
1 szt. mix sałat
0.50 pęcz. kolendra
1 łyżecz. wędzona papryka
1 łyżecz. oregano
1 łyżecz. chili
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz czarny
1 łyżecz. kmin rzymski
1 szt. limonka
Salsa mango
1 szt. mango
0.50 szt. cebula czerwona
1 łyżecz. jalapeno w zalewie
0.50 pęcz. kolendra
1 szt. limonka
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Łopatkę wieprzową nacieramy przyprawami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Mięso podlewamy bulionem warzywnym i zawijamy folią aluminiową. Pieczemy około 2,5 godziny w piekarniku rozgrzanym na 220°C.
Po wypieczeniu rozdrabniamy mięso i zalewamy delikatnie sosem, w którym się piekło i mieszamy, aby nie było suche.
W misce mieszamy pokrojone drobne mango, czerwoną cebulę, jalapeno, kolendrę i sok z limonki. Doprawiamy solą do smaku.
Podgrzewamy tortille do tacos na suchej patelni lub w piekarniku przez kilka minut.
Każdą tortillę smarujemy salsą mango. Na wierzch kładziemy garść sałat i szarpaną wołowinę. Dodajemy kukurydzę i papryczki jalapeno.
Tacosy z szarpaną wieprzowiną podajemy z kolendrą i limonką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
340
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.