Tacos z mięsem z żeberek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Tacos z mięsem z żeberek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973617766.jpeg&w=3840&q=75)
0
4 / 1
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 łyżka olej
1 kg żeberka
0.50 łyżecz. sól
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. słodka papryka w proszku
3 łyżka cukier brązowy
2 szt. cebula
400 przecier pomidorowy łowicz
500 piwo ciemne
8 szt. placek tortilla
100 g ser typu feta
1 szt. sałata
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 250°C.
Na blasze wyłóż wysmarowane olejem żeberka oraz pokrojoną cebulę. Piecz przez około 20 minut (mięso powinno przypiec się i lekko zbrązowieć).
W tym czasie wymieszaj przyprawy, przecier oraz piwo. Następnie zmniejsz temperaturę na 150°C.
Wyjmij mięso i przełóż je do naczynia żaroodpornego, zalej marynatą. Przykryj wierzch naczynia i piecz przez minimum 3 godziny.
Sprawdź po tym czasie czy mięso odchodzi od kości za pomocą widelca. Jeśli potrzebuje piecz mięso kolejne pół godziny.
Po upieczeniu wyjmij mięso i oddziel mięso całkowicie.
Powstały sos przecedź i zredukuj, gotując w rondlu o grubym dnie. Po redukcji polej nim mięso.
Podawaj w podpieczonych małych tortillach lub kukurydzianych łódeczkach do tacos z dodatkiem sera oraz świeżą sałatą.