Tacos z mięsem z żeberek

decomorreno
Tacos z mięsem z żeberek

0

4 / 1

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 łyżka olej

1 kg żeberka

0.50 łyżeczka sól

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżeczka słodka papryka w proszku

3 łyżka cukier brązowy

2 szt. cebula

400 przecier pomidorowy łowicz

500 piwo ciemne

8 szt. placek tortilla

100 g ser typu feta

1 szt. sałata

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 250°C.

2

Na blasze wyłóż wysmarowane olejem żeberka oraz pokrojoną cebulę. Piecz przez około 20 minut (mięso powinno przypiec się i lekko zbrązowieć).

3

W tym czasie wymieszaj przyprawy, przecier oraz piwo. Następnie zmniejsz temperaturę na 150°C.

4

Wyjmij mięso i przełóż je do naczynia żaroodpornego, zalej marynatą. Przykryj wierzch naczynia i piecz przez minimum 3 godziny.

5

Sprawdź po tym czasie czy mięso odchodzi od kości za pomocą widelca. Jeśli potrzebuje piecz mięso kolejne pół godziny.

6

Po upieczeniu wyjmij mięso i oddziel mięso całkowicie.

7

Powstały sos przecedź i zredukuj, gotując w rondlu o grubym dnie. Po redukcji polej nim mięso.

8

Podawaj w podpieczonych małych tortillach lub kukurydzianych łódeczkach do tacos z dodatkiem sera oraz świeżą sałatą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły