Tacos z mięsem z żeberek

decomorreno
Tacos z mięsem z żeberek

0

5 / 1

Tacos to jedna z popularniejszych meksykańskich potraw. Wielbiciele tej kuchni cenią ją za pikantne smaki, bogactwo kolorów i aromatycznych przypraw. Zarzucamy prosty przepis, na przygotowanie tego meksykańskiego przysmaku samemu w domu. Smacznego!

13

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 łyżka olej

1 kg żeberka wieprzowe

1 łyżka sól

0.50 łyżka pieprz

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżeczka słodka papryka w proszku

3 łyżka cukier brązowy

2 szt. cebula

400 przecier pomidorowy łowicz

500 piwo ciemne

8 szt. placek tortilla

100 g ser feta

1 szt. sałata

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 250°C. Na blasze wyłóż wysmarowane olejem żeberka oraz pokrojoną cebulę. Piecz przez około 20 minut (mięso powinno przypiec się i lekko zbrązowieć).

2

W tym czasie wymieszaj przyprawy, przecier oraz piwo. Następnie zmniejsz temperaturę na 150°C. Wyjmij mięso i przełóż je do naczynia żaroodpornego, zalej marynatą. Przykryj wierzch naczynia i piecz przez minimum 3 godziny.

3

Sprawdź po tym czasie czy mięso odchodzi od kości za pomocą widelca. Jeśli tak się nie dzieje - piecz mięso kolejne pół godziny.

4

Po upieczeniu wyjmij mięso i oddziel mięso całkowicie. Powstały sos przecedź i zredukuj, gotując w rondlu o grubym dnie. Po redukcji polej nim mięso.

5

Mięso z sosem podawaj w podpieczonych małych tortillach lub kukurydzianych łódeczkach do tacos z dodatkiem sera oraz świeżą sałatą.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły