Tacos z cukinii

EkspertOdKuchni
Tacos z cukinii

Średnia 0 / 0

Oceń!

Masz ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pełnego smaku? Tacos z cukinii to oryginalna i fit wersja popularnego dania kuchni meksykańskiej! Zamiast klasycznej tortilli wykorzystujemy cienkie placki z tartej cukinii i sera cheddar, które doskonale łączą się z farszem na bazie serka śmietankowego, cebulki i pomidorków koktajlowych. To świetny pomysł na zdrowy obiad, kolację lub przekąskę na imprezę. Z pewnością przypadną do gustu fanom kuchni roślinnej, zdrowych posiłków i kreatywnych rozwiązań w kuchni.

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. cukinia

3 szt. ząbki czosnku

2 szt. jaja

4 łyżka cheddar tarty

1 szt. awokado

12 szt. pomidorki koktajlowe

1 szt. cebula czerwona

0.50 pęcz. kolendra

200 g serek śmietankowy puszysty

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


Jedną cukinię zetrzeć na małych, a drugą na dużych oczkach tarki.

Cukinię mocno odcisnąć z soku, aby była sucha.

Wymieszać cukinię z mąką, jajkami, serem cheddar i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu.

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Na blachy wyłożone papierem do pieczenia wykładać masę z cukinii. Rozprowadzać dosyć cienką warstwę, formując okręgi o średnicy ok. 10 cm.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut.

Po wyciągnięciu z pieca poczekać, aż trochę wystygną i delikatnie odkleić je od papieru.

Posmarować tacos serkiem śmietankowym, dodać pokrojone awokado, posiekaną w kostkę cebulkę i pokrojone pomidorki koktajlowe. Posypać posiekaną kolendrą.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły