Tacos z cukinii

EkspertOdKuchni

Masz ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pełnego smaku? Tacos z cukinii to oryginalna i fit wersja popularnego dania kuchni meksykańskiej! Zamiast klasycznej tortilli wykorzystujemy cienkie placki z tartej cukinii i sera cheddar, które doskonale łączą się z farszem na bazie serka śmietankowego, cebulki i pomidorków koktajlowych. To świetny pomysł na zdrowy obiad, kolację lub przekąskę na imprezę. Z pewnością przypadną do gustu fanom kuchni roślinnej, zdrowych posiłków i kreatywnych rozwiązań w kuchni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Masz ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pełnego smaku? Tacos z cukinii to oryginalna i fit wersja popularnego dania kuchni meksykańskiej! Zamiast klasycznej tortilli wykorzystujemy cienkie placki z tartej cukinii i sera cheddar, które doskonale łączą się z farszem na bazie serka śmietankowego, cebulki i pomidorków koktajlowych. To świetny pomysł na zdrowy obiad, kolację lub przekąskę na imprezę. Z pewnością przypadną do gustu fanom kuchni roślinnej, zdrowych posiłków i kreatywnych rozwiązań w kuchni.
10
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. cukinia
3 szt. ząbki czosnku
2 szt. jaja
4 łyżka cheddar tarty
1 szt. awokado
12 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. cebula czerwona
0.50 pęcz. kolendra
200 g serek śmietankowy puszysty
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Jedną cukinię zetrzeć na małych, a drugą na dużych oczkach tarki.
Cukinię mocno odcisnąć z soku, aby była sucha.
Wymieszać cukinię z mąką, jajkami, serem cheddar i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Na blachy wyłożone papierem do pieczenia wykładać masę z cukinii. Rozprowadzać dosyć cienką warstwę, formując okręgi o średnicy ok. 10 cm.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut.
Po wyciągnięciu z pieca poczekać, aż trochę wystygną i delikatnie odkleić je od papieru.
Posmarować tacos serkiem śmietankowym, dodać pokrojone awokado, posiekaną w kostkę cebulkę i pokrojone pomidorki koktajlowe. Posypać posiekaną kolendrą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.