Taco muszle

m7
Taco muszle

0

0 / 0

Szybki meksykański obiad.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 łyżecz. kumin

1 łyżecz. chili

1 łyżecz. oregano

1 łyżecz. przyprawa do dań kuchni meksykańskiej

50 g ser żółty

500 g mięso mielone wołowe

12 szt. muszle taco

1 szt. papryka czerwona

2 szt. pomidor

1 szt. kukurydza konserwowa

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. cebula czerwona

4 łyżka passata pomidorowa łowicz

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule drobno posiekane, dodajemy czosnek drobno posiekany, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażymy przez minutę. Dodajemy mięso, mieszając smażymy.

2

Dodajemy drobno pokrojone pomidory i passate. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.

3

Doprawić solą oraz pieprzem oraz 1/2 łyzeczki przyprawy meksykańskiej. Smażymy jeszcze chwilę.

4

Na koniec dodajemy kukurydzę i chwilę razem smażymy. Można użyć gotowego sosu Taco i dodać do mięsa. Ser żółty ścieramy na tartce.

5

Muszle do taco można podgrzać w piekarniku lub mikrofali.

6

Na spód muszelki dajemy mięso, na to kawałek pomidora, kukurydzę i starty ser. Oczywiście do sosu i mięsa można dodać więcej składników: fasolę czerwoną, awocado, do woli.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

843

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

56

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły