Tacos z wołowiną i warzywami

Łowicz

Tacos z wołowiną i warzywami to klasyczne meksykańskie danie pełne kolorów i aromatów, składające się z chrupiących muszli tacos wypełnionych soczystym mielonym mięsem, świeżymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Idealne na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. To świetny wybór dla wszystkich miłośników wyrazistych, sycących i lekko pikantnych połączeń kulinarnych. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
843
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tacos z wołowiną i warzywami to klasyczne meksykańskie danie pełne kolorów i aromatów, składające się z chrupiących muszli tacos wypełnionych soczystym mielonym mięsem, świeżymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Idealne na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. To świetny wybór dla wszystkich miłośników wyrazistych, sycących i lekko pikantnych połączeń kulinarnych. Smacznego!
15
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
8 szt. muszla tacos
400 g mięso mielone wołowe
1 łyżka oliwa z oliwek
2 szt. cebula czerwona
200 g pomidory krojone łowicz
50 g woda
1 łyżecz. słodka papryka mielona
0.50 łyżecz. kumin
0.50 łyżecz. ostra papryka mielona
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
100 g sałata rzymska
1 szt. pomidor
80 g ser cheddar
2 szt. awokado
1 szt. limonka
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną jedną czerwoną cebulę i czosnek, a następnie smaż przez 2–3 minuty, aż zmiękną.
Dodaj mielone mięso i smaż, mieszając, aż będzie rumiane i dokładnie wysmażone (ok. 5 minut).
Dodaj przyprawy: paprykę słodką, kumin i ostrą paprykę (jeśli lubisz ostre smaki). Wymieszaj, a następnie wlej krojone pomidory i wodę. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie podgrzej muszle tacos zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (zazwyczaj 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C).
Pokrój pomidora, jedną cebulę czerwoną i przygotuj sałatę. Jeśli nie masz gotowego guacamole, zgnieć miąższ z dojrzałego awokado, dodaj sok z połowy limonki i dopraw solą.
W każdej muszli umieść porcję mięsa, następnie dodaj warstwę sałaty, kawałki pomidora, cebulę i odrobinę guacamole. Posyp tartym serem i skrop sokiem z limonki.
Podawaj od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
843
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.