Taco muszle
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Taco muszle](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976330917.jpeg&w=3840&q=75)
Szybki meksykański obiad.
0
0 / 0
Szybki meksykański obiad.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 łyżecz. kumin
1 łyżecz. chili
1 łyżecz. oregano
1 łyżecz. przyprawa do dań kuchni meksykańskiej
50 g ser żółty
500 g mięso mielone wołowe
12 szt. muszle taco
1 szt. papryka czerwona
2 szt. pomidor
1 szt. kukurydza konserwowa
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula czerwona
4 łyżka passata pomidorowa łowicz
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule drobno posiekane, dodajemy czosnek drobno posiekany, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażymy przez minutę. Dodajemy mięso, mieszając smażymy.
Dodajemy drobno pokrojone pomidory i passate. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.
Doprawić solą oraz pieprzem oraz 1/2 łyzeczki przyprawy meksykańskiej. Smażymy jeszcze chwilę.
Na koniec dodajemy kukurydzę i chwilę razem smażymy. Można użyć gotowego sosu Taco i dodać do mięsa. Ser żółty ścieramy na tartce.
Muszle do taco można podgrzać w piekarniku lub mikrofali.
Na spód muszelki dajemy mięso, na to kawałek pomidora, kukurydzę i starty ser. Oczywiście do sosu i mięsa można dodać więcej składników: fasolę czerwoną, awocado, do woli.