Tacos z wołowiną i warzywami

Łowicz
Tacos z wołowiną i warzywami

0

0 / 0

Tacos z wołowiną i warzywami to klasyczne meksykańskie danie pełne kolorów i aromatów, składające się z chrupiących muszli tacos wypełnionych soczystym mielonym mięsem, świeżymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Idealne na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. To świetny wybór dla wszystkich miłośników wyrazistych, sycących i lekko pikantnych połączeń kulinarnych. Smacznego!

15

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

8 szt. muszla tacos

400 g mięso mielone wołowe

1 łyżka oliwa z oliwek

2 szt. cebula czerwona

200 g pomidory krojone łowicz

50 g woda

1 łyżecz. słodka papryka mielona

0.50 łyżecz. kumin

0.50 łyżecz. ostra papryka mielona

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

100 g sałata rzymska

1 szt. pomidor

80 g ser cheddar

2 szt. awokado

1 szt. limonka

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną jedną czerwoną cebulę i czosnek, a następnie smaż przez 2–3 minuty, aż zmiękną.

2

Dodaj mielone mięso i smaż, mieszając, aż będzie rumiane i dokładnie wysmażone (ok. 5 minut).

3

Dodaj przyprawy: paprykę słodką, kumin i ostrą paprykę (jeśli lubisz ostre smaki). Wymieszaj, a następnie wlej krojone pomidory i wodę. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

4

W międzyczasie podgrzej muszle tacos zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (zazwyczaj 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C).

5

Pokrój pomidora, jedną cebulę czerwoną i przygotuj sałatę. Jeśli nie masz gotowego guacamole, zgnieć miąższ z dojrzałego awokado, dodaj sok z połowy limonki i dopraw solą.

6

W każdej muszli umieść porcję mięsa, następnie dodaj warstwę sałaty, kawałki pomidora, cebulę i odrobinę guacamole. Posyp tartym serem i skrop sokiem z limonki.

7

Podawaj od razu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

843

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

56

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły