Szynka w ziołach
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Szynka w ziołach](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973744294.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis który jest rodzinną tradycją w wykonywaniu i oczywiście zawsze się udaje.
3
0 / 0
Przepis który jest rodzinną tradycją w wykonywaniu i oczywiście zawsze się udaje.
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg wieprzowina szynka surowa
1.50 l woda
6 szt. czosnek
4 szt. liść laurowy
1 łyżka ziele angielskie
1 łyżka pieprz czarny
1 łyżka gorczyca
1 łyżka jagody jałowca
1 łyżka majeranek
0.50 szkl. sól
Przygotowanie
Zioła uprażyć na gorącej patelni wsypać do wystudzonej wody.Sól uprażyć też i wsypać do wody.Mięso umyć osuszyć na szpikować czosnkiem włożyć do kamiennego garnka lub emaliowanego zalać zalewą przykryć talerzykiem położyć wyparzony kamyk nakryć i wynieść do chłodnego miejsca na 4-5 dni.Obracać mięso kilka razy w ciągu tych dni.
Po tym czasie wyjąć natrzeć majerankiem zasznurować sznurkiem włożyć do rękawa wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C piec 2 godziny.Pyszna