Szynka w ziołach

m7
Szynka w ziołach

3

0 / 0

Przepis który jest rodzinną tradycją w wykonywaniu i oczywiście zawsze się udaje.

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 kg wieprzowina szynka surowa

1.50 l woda

6 szt. czosnek

4 szt. liść laurowy

1 łyżka ziele angielskie

1 łyżka pieprz czarny

1 łyżka gorczyca

1 łyżka jagody jałowca

1 łyżka majeranek

0.50 szkl. sól

Przygotowanie


1

Zioła uprażyć na gorącej patelni wsypać do wystudzonej wody.Sól uprażyć też i wsypać do wody.Mięso umyć osuszyć na szpikować czosnkiem włożyć do kamiennego garnka lub emaliowanego zalać zalewą przykryć talerzykiem położyć wyparzony kamyk nakryć i wynieść do chłodnego miejsca na 4-5 dni.Obracać mięso kilka razy w ciągu tych dni.

2

Po tym czasie wyjąć natrzeć majerankiem zasznurować sznurkiem włożyć do rękawa wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C piec 2 godziny.Pyszna

Wartości odżywcze na porcję


Energia

316

kcal

Białka

45

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły