Szynka po grecku

malg
Szynka po grecku

1

0 / 0

Danie teściowej - przepyszne, bardzo zdrowe i ... kaloryczne;)

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szczyp. sól, pieprz

1 szt. marchew

1 szt. seler

1 szt. por

1 szt. korzeń pietruszki

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

2 łyżka masło

2 łyżka olej

1 dag. szynka wieprzowa

0.50 łyżecz. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Szynkę kroję w plastry, lekko ją rozbijam, solę i pieprzę, odkładam z chłodne miejsce na 2-3 godziny.

2

Smażę plastry szynki na oleju z obu stron. Zalewam wodą i dusze pod przykryciem.

3

Do szynki dodaję dużą cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.

4

Warzywa: marchew, seler, por, pietruszka kroję w słupki i dorzucam do szynki.

5

Duszę wszystko pod przykryciem z dodatkiem 1-2 łyżek masła i szczypty soli, aż warzywa będą miękkie. Zalewam wodą.

6

Gdy woda wyparuje dodaję kilka kropel soku z cytryny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

206

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły