Szynka po grecku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
malg
![Szynka po grecku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977028350.jpeg&w=3840&q=75)
Danie teściowej - przepyszne, bardzo zdrowe i ... kaloryczne;)
1
0 / 0
Danie teściowej - przepyszne, bardzo zdrowe i ... kaloryczne;)
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szczyp. sól, pieprz
1 szt. marchew
1 szt. seler
1 szt. por
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
2 łyżka masło
2 łyżka olej
1 dag. szynka wieprzowa
0.50 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Szynkę kroję w plastry, lekko ją rozbijam, solę i pieprzę, odkładam z chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Smażę plastry szynki na oleju z obu stron. Zalewam wodą i dusze pod przykryciem.
Do szynki dodaję dużą cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.
Warzywa: marchew, seler, por, pietruszka kroję w słupki i dorzucam do szynki.
Duszę wszystko pod przykryciem z dodatkiem 1-2 łyżek masła i szczypty soli, aż warzywa będą miękkie. Zalewam wodą.
Gdy woda wyparuje dodaję kilka kropel soku z cytryny.