1

Składniki

2 Szczypty
sól, pieprz
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
seler
1 Sztuka
por
1 Sztuka
korzeń pietruszki
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
liść laurowy
4 Sztuki
ziele angielskie
2 Łyżki
masło
2 Łyżki
olej
1 Dekagram
Szynka wieprzowa
0.5 Łyżeczki
sok z cytryny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Szynkę kroję w plastry, lekko ją rozbijam, solę i pieprzę, odkładam z chłodne miejsce na 2-3 godziny.
  2. Smażę plastry szynki na oleju z obu stron. Zalewam wodą i dusze pod przykryciem.
  3. Do szynki dodaję dużą cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.
  4. Warzywa: marchew, seler, por, pietruszka kroję w słupki i dorzucam do szynki.
  5. Duszę wszystko pod przykryciem z dodatkiem 1-2 łyżek masła i szczypty soli, aż warzywa będą miękkie. Zalewam wodą.
  6. Gdy woda wyparuje dodaję kilka kropel soku z cytryny.

Opis

Danie teściowej - przepyszne, bardzo zdrowe i ... kaloryczne;)

Podobne przepisy

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Łatwy Do 20 min.

Polędwiczki duszone w cydrze

Łatwy Do 3 godz.

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średni Do 1,5 godz.

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz.

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Łatwy Do 40 min.

Makaron z warzywami i kurczakiem

Łatwy Do 40 min.

Stek wołowy z kaszą gryczaną

Łatwy Do 40 min.

Wiosenny makaron z warzywami i kurczakiem

Łatwy Do 40 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!