Szynka na wstążkach
lubella
Szynka na wstążkach - brzmi dość osobliwie, prawda? Na szczęście prezentuje się i smakuje wybornie! Do przygotowania tego zdrowego dania wystarczy Ci zaledwie 15 min. Niezbędne składniki to: makaron typu wstążki, szynka parmeńska, zielone szparagi, szpinak baby, parmezan, oliwa z oliwek, pestki dyni, nasiona słonecznika, czosnek oraz gałka muszkatołowa.
1
3 / 2
Szynka na wstążkach - brzmi dość osobliwie, prawda? Na szczęście prezentuje się i smakuje wybornie! Do przygotowania tego zdrowego dania wystarczy Ci zaledwie 15 min. Niezbędne składniki to: makaron typu wstążki, szynka parmeńska, zielone szparagi, szpinak baby, parmezan, oliwa z oliwek, pestki dyni, nasiona słonecznika, czosnek oraz gałka muszkatołowa.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella wstążki długie
100 g szynka parmeńska
10 szt. szparagi zielone
50 g parmezan
100 oliwa z oliwek
25 g pestki dyni
25 g nasiona słonecznika
2 szt. ząbek czosnku
2 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szt. pieprz, sól do smaku
100 g szpinak baby
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do miski wkładamy umyty szpinak, 200 gramów zielonych szparagów i parmezan. Dodajemy posiekany czosnek oraz uprażone pestki dyni i słonecznika. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie za pomocą blendera miksujemy dokładnie na gładki sos. Pozostałe 100 gramów szparagów obieramy i blanszujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty - posłużą do dekoracji dania.
Makaron łączymy z sosem, na samej górze układamy kawałki pociętej w kostkę szynki parmeńskiej, podsmażonej na suchej patelni przez 2 minuty. Dekorujemy zblanszowanymi szparagami.