Szynka na wstążkach

lubella
Szynka na wstążkach

1

3 / 2

Szynka na wstążkach - brzmi dość osobliwie, prawda? Na szczęście prezentuje się i smakuje wybornie! Do przygotowania tego zdrowego dania wystarczy Ci zaledwie 15 min. Niezbędne składniki to: makaron typu wstążki, szynka parmeńska, zielone szparagi, szpinak baby, parmezan, oliwa z oliwek, pestki dyni, nasiona słonecznika, czosnek oraz gałka muszkatołowa.

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella wstążki długie

100 g szynka parmeńska

10 szt. szparagi zielone

50 g parmezan

100 oliwa z oliwek

25 g pestki dyni

25 g nasiona słonecznika

2 szt. ząbek czosnku

2 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szt. pieprz, sól do smaku

100 g szpinak baby

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Do miski wkładamy umyty szpinak, 200 gramów zielonych szparagów i parmezan. Dodajemy posiekany czosnek oraz uprażone pestki dyni i słonecznika. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie za pomocą blendera miksujemy dokładnie na gładki sos. Pozostałe 100 gramów szparagów obieramy i blanszujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty - posłużą do dekoracji dania.

3

Makaron łączymy z sosem, na samej górze układamy kawałki pociętej w kostkę szynki parmeńskiej, podsmażonej na suchej patelni przez 2 minuty. Dekorujemy zblanszowanymi szparagami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły