Szynka gotowana z musem jarzynowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Szynka gotowana z musem jarzynowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973780973.jpeg&w=3840&q=75)
Lekkie danie, mus jarzynowy smakuje najlepiej do gotowanego mięsa.
0
0 / 0
Lekkie danie, mus jarzynowy smakuje najlepiej do gotowanego mięsa.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 kg szynka wieprzowa gotowana
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1.50 szkl. woda
1 szt. włoszczyzna
1 szt. marchew
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
0.50 szt. seler
1 szt. korzeń pietruszki
3 szt. pomidor
1 szt. nać pietruszki
1 łyżka masło
Przygotowanie
Do garnka włożyć włoszczyznę, wrzucić mięso ( w całości) , przyprawić jak na rosół i gotować ok 1godziny.
Ugotowane mięso można podsmażyć chwilkę na patelni bądź grillu.
Mus jarzynowy: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno, smażyć na masełku, jak cebulka się zarumieni dodać startą na grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler, pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić, smażyć ok 5 minut, zalać wodą i dusić ok 15 minut. Jak warzywa zmiękną można zmiksować jarzyny bądź przetrzeć przez sitko, bądź podawać w całości. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.
Podawać z mięsem i ziemniaczkami :)