Szynka gotowana z musem jarzynowym
m7
Lekkie danie, mus jarzynowy smakuje najlepiej do gotowanego mięsa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1110
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
123
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Lekkie danie, mus jarzynowy smakuje najlepiej do gotowanego mięsa.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 kg szynka wieprzowa gotowana
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1.50 szkl. woda
1 szt. włoszczyzna
1 szt. marchew
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
0.50 szt. seler
1 szt. korzeń pietruszki
3 szt. pomidor
1 szt. nać pietruszki
1 łyżka masło
Przygotowanie
Do garnka włożyć włoszczyznę, wrzucić mięso ( w całości) , przyprawić jak na rosół i gotować ok 1godziny.
Ugotowane mięso można podsmażyć chwilkę na patelni bądź grillu.
Mus jarzynowy: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno, smażyć na masełku, jak cebulka się zarumieni dodać startą na grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler, pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić, smażyć ok 5 minut, zalać wodą i dusić ok 15 minut. Jak warzywa zmiękną można zmiksować jarzyny bądź przetrzeć przez sitko, bądź podawać w całości. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.
Podawać z mięsem i ziemniaczkami :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1110
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
123
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.