Szynka gotowana z musem jarzynowym

m7
Szynka gotowana z musem jarzynowym

0

0 / 0

Lekkie danie, mus jarzynowy smakuje najlepiej do gotowanego mięsa.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.50 kg szynka wieprzowa gotowana

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1.50 szkl. woda

1 szt. włoszczyzna

1 szt. marchew

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

0.50 szt. seler

1 szt. korzeń pietruszki

3 szt. pomidor

1 szt. nać pietruszki

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Do garnka włożyć włoszczyznę, wrzucić mięso ( w całości) , przyprawić jak na rosół i gotować ok 1godziny.

2

Ugotowane mięso można podsmażyć chwilkę na patelni bądź grillu.

3

Mus jarzynowy: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno, smażyć na masełku, jak cebulka się zarumieni dodać startą na grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler, pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić, smażyć ok 5 minut, zalać wodą i dusić ok 15 minut. Jak warzywa zmiękną można zmiksować jarzyny bądź przetrzeć przez sitko, bądź podawać w całości. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.

4

Podawać z mięsem i ziemniaczkami :)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły