Szybkie steki z polędwicy wieprzowej grillowanymi warzywami

formularz

Jeśli planujesz wieczór ze znajomymi i szukasz szybkiego pomysłu na efektowne danie, wypróbuj nasz przepis na soczyste, aromatyczne steki z polędwicy wieprzowej. Podaj je w towarzystwie grillowanych warzyw oraz korniszonów Krakus.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
557
kcal
Białka
69
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jeśli planujesz wieczór ze znajomymi i szukasz szybkiego pomysłu na efektowne danie, wypróbuj nasz przepis na soczyste, aromatyczne steki z polędwicy wieprzowej. Podaj je w towarzystwie grillowanych warzyw oraz korniszonów Krakus.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. cukinia
2 szt. papryka czerwona
2 szt. bakłażan
1 opak. korniszony krakus
1 łyżka pieprz czerwony
1 łyżka pieprz ziołowy
1 szczyp. sól morska
1 łyżka oliwa
2 szt. limonka
1 kg polędwiczki wieprzowe
Przygotowanie
Przygotowujemy warzywa do grillowania - myjemy je i kroimy wzdłuż na średniej wielkości kawałki.
Polewamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem.
Warzywa grillujemy na patelni do grillowania, aż zmiękną i będą smakowicie zrumienione.
Mięso myjemy i kroimy na w miarę cienkie plastry, ale też niezbyt cienkie - polędwica jest delikatnym kawałkiem mięsa i smaży się ją krótko.
W moździerzu rozgniatamy ziarna pieprzu (niech nie będą zbyt drobne), wysypujemy na płaski, duży talerz, dodajemy sól.
Każdy kawałek mięsa nacieramy oliwą.
Następnie rozkładamy na mieszance mięso i dokładnie obtaczamy.
Rozgrzewamy patelnię do grillowania i smażymy kawałki polędwicy dokładnie z każdej strony, około 1-2 minuty na stronę - czas smażenia zależy od grubości mięsa.
Steki podajemy z grillowanymi warzywami oraz chrupiącymi korniszonami Krakus.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
557
kcal
Białka
69
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.