Szybkie steki z polędwicy wieprzowej grillowanymi warzywami

formularz
Szybkie steki z polędwicy wieprzowej grillowanymi warzywami

0

0 / 0

Jeśli planujesz wieczór ze znajomymi i szukasz szybkiego pomysłu na efektowne danie, wypróbuj nasz przepis na soczyste, aromatyczne steki z polędwicy wieprzowej. Podaj je w towarzystwie grillowanych warzyw oraz korniszonów Krakus.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. cukinia

2 szt. papryka czerwona

2 szt. bakłażan

1 opak. korniszony krakus

1 łyżka pieprz czerwony

1 łyżka pieprz ziołowy

1 szcz. sól morska

1 łyżka oliwa

2 szt. limonka

1 kg polędwiczki wieprzowe

Przygotowanie


1

Przygotowujemy warzywa do grillowania - myjemy je i kroimy wzdłuż na średniej wielkości kawałki.

2

Polewamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem.

3

Warzywa grillujemy na patelni do grillowania, aż zmiękną i będą smakowicie zrumienione.

4

Mięso myjemy i kroimy na w miarę cienkie plastry, ale też niezbyt cienkie - polędwica jest delikatnym kawałkiem mięsa i smaży się ją krótko.

5

W moździerzu rozgniatamy ziarna pieprzu (niech nie będą zbyt drobne), wysypujemy na płaski, duży talerz, dodajemy sól.

6

Każdy kawałek mięsa nacieramy oliwą.

7

Następnie rozkładamy na mieszance mięso i dokładnie obtaczamy.

8

Rozgrzewamy patelnię do grillowania i smażymy kawałki polędwicy dokładnie z każdej strony, około 1-2 minuty na stronę - czas smażenia zależy od grubości mięsa.

9

Steki podajemy z grillowanymi warzywami oraz chrupiącymi korniszonami Krakus.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły