Szybkie kotlety z mortadeli
m7
Jadłam je kiedyś u mojej babci. Ostatnio zrobiłam je w domu, mojemu mężowi bardzo zasmakowały. Taka szybka kolacja.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
426
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Jadłam je kiedyś u mojej babci. Ostatnio zrobiłam je w domu, mojemu mężowi bardzo zasmakowały. Taka szybka kolacja.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
4 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. bułka tarta
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka olej słonecznikowy
40 dag. mortadela
Przygotowanie
Mortadelę kroimy w plasterki o grubości około 0,5- 1 cm. W zależności od tego, jakie kotlety lubimy.
Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu. Plasterki mortadeli namaczamy w jajku, następnie oprószamy obficie bułka tartą.
Ja robię to dwukrotnie- jajko, bułka tarta, jajko i ponownie bułka tarta. Olej rozgrzewamy na patelni.
Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
426
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.