Szybkie ciasto piernikowe z marcepanem

decomorreno
Szybkie ciasto piernikowe z marcepanem

0

0 / 0

Szybkie ciasto piernikowe z marcepanem to przepis na błyskawiczne, pachnące ciasto wypełnione pysznym nadzieniem. Ten przepis jest idealny dla wszystkich smakoszów marcepanu oraz śliwek.

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

4 szkl. mąka pszenna tortowa

4 szt. jajko

2 szkl. mleko

1 szkl. cukier trzcinowy

250 g masło

300 g powidła śliwkowe łowicz

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżecz. przyprawa do piernika

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. soda oczyszczona

200 g masa marcepanowa

150 g powidła śliwkowe łowicz

150 g powidła śliwkowe łowicz

100 g czekolada deserowa

Przygotowanie


1

Piekarnik nastawić na 180 stopni.

2

W garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem oraz kakao, przelać do dużej misy miksera i ostudzić.

3

Żółtka oddzielić od białek, dodać je do masy wraz z powidłami i całość połączyć.

4

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika, przesiać do masy i wymieszać.

5

Ubić białka i delikatnie wmieszać do ciasta.

6

Masę przelać do formy (23 cm x 33 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką/kaszą manną.

7

Piec około 45 minut w 180 stopniach.

8

Ostudzić. Przekroić na pół. Spód wysmarować powidłami, położyć rozwałkowaną masę marcepanową i przykryć drugim blatem ciasta.

9

Czekoladę roztopić kąpieli wodnej, wymieszać z powidłami i polać wierzch ciasta.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

836

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

115

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły